I TUMORI JE SE BOJE Narančasti štit u obrani stanica organizma

Foto: Shutterstoc | Naranča

Naranča (lat. Citrus sinensis) među najbogatijim je izvorima antioksidansa koji jačaju imunosni sustav organizma. Poznata je po visoku sadržaju vitamina C, a u znanstvenoj literaturi navedeno ja da naranča sadržava oko 170 fitonutrijenata i više od 60 flavonoida s antitumorskim, protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Sva ta svojstva imaju važnu ulogu u poboljšanju zdravlja. U literaturi postoje navedeni rezultati eksperimenata koji dokazuju antitumorsko djelovanje flavonoida iz citrusa. Tako, među ostalim, važna komponenta naranče hesperidin i njegov flavonoidni analog diosmin pokazali su antikancerogenu aktivnost u različitim istraživanjima. Nadalje, limonen, jedna od glavnih tvari koje se nalaze u kori naranče, reducira rizik od pojave karcinoma pluća, dojke, debeloga crijeva i kože. Sok naranče ima i antimikrobno djelovanje na bakterije, gljivice i viruse pa ga se savjetuje piti posebno kod prehlade, gripe i oslabjela organizma. Kod organski uzgojenih naranača korisni su list i kora. Čaj od listova naranče u narodnoj se medicini upotrebljava protiv napetosti, nesanice i sličnih tegoba, a kora kao stimulans živčanoga sustava i protiv visoke temperature.

  • Antioksidans hesperidin u narančinu soku djeluje na poboljšanje funkcija krvnih žila, smanjuje kolesterol, ima snažno protuupalno djelovanje te na taj način djeluje zaštitno za srce i krvne žile.
  • Značajan flavonoid izoliran iz kore naranče je polimetoksi flavon koji je u dosadašnjim istraživanjima pokazao protuupalni učinak, ali i smanjenje sinteze kolesterola i triglicerida unutar jetara.
  • Naranča sadrži visok udio kalija pa se preporučuje uzimati u stanjima u kojima postoji nedostatak kalija (npr. bolesti bubrega, gubitka tekućine kod proljeva, povraćanja, znojenja, uzimanja nekih lijekova…).
  • Naranča, a iznimno njezino bijelo područje, bogato je vlaknima koja su važna za čišćenje probavnoga trakta i protiv opstipacije (zatvora stolice).
  • Kiselost naranče može dovesti do iritacije želudca, osobito u osoba koje pate od refluksa. U nekim slučajevima moguća su povraćanja i žgaravica.
  • Osobe koje uzimaju preparate kalija trebaju biti oprezne kod konzumacije većih količina naranče.