ISKAZALI SE NATURŠČICI Život u rezervatu

Ratni konj
»Ratni konj« (War Pony); drama; redateljice: Riley Keough i Gine Gammell; glume: Jojo Pabteise Whiting, LaDainian Crazy Thunder

U zagrebačkoj Laubi od 25. kolovoza do 4. rujna prikazuje se izbor filmova s Motovunskoga filmskoga festivala. Među njima su i pobjednici, nagrađeni filmovi dvaju žirija. Nagradu stručnoga žirija »Propeler« dobio je američki film »Ratni konj«, a nagrada filmskih kritičara međunarodne udruge Fipresci pripala je španjolskoj ZF drami, trileru »Sveti duh« (Espiritu sagrado). Najbolji i nagrađeni kratki film izvrstan je portugalski animirani film »Prodavači leda« (Ice Merchants) Joaoa Gonzalesa, koji izravno ide u konkurenciju za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije.

Nezavisni dugometražni igrani filmovi karakteristika su Motovunskoga filmskoga festivala. »Ratni konj« prvi je dugometražni film redateljicâ. U njemu glume neprofesionalni glumci, naturščici. Snimljen je dokumentarističkim stilom, a radnja je dana epizodično. U Cannesu je, u programu »Izvjestan pogled«, dobio »Zlatnu kameru« za najbolji debitantski film. Daje dobar uvid u život pripadnikâ indijanskoga plemena Lakota, stanovnikâ u rezervatu Pine Ridge u Južnoj Dakoti, što mu je najveća vrijednost. No ima i alegorijsku crtu u prikazu njihova nepoznata, teška života, često na rubu zakona i morala, s malo humora.

Okosnica je prikaz života dvojice mladića, 23-godišnjega Billa i 12-godišnjega Matha, te uz njih i ostalih pripadnika plemena. Bill (Whiting) želi ostvariti »američki san«, no upada u probleme sa zakonom. Matho (Crazy Thunder) pak želi prebrzo odrasti i dokazati se pa time stvara nezgodne situacije, a život mu je veoma težak. Obojica su se vrlo dobro snašla kao glumci.