DRAMA »MARIJA MAGDALENA« Uvijek uz Isusa

Drama »Marija Magdalena«
»Marija Magdalena« (Mary Magdalene); drama; redatelj: Garth Davis; glume: Rooney Mara, Joaquin Phoenix

U, nažalost, ograničenoj distribuciji u Hrvatskoj, u kinima se prikazuje dobar britansko-australijski igrani film »Marija Magdalena«, nova biografska inačica toga biblijskoga lika. Redatelj mu je Australac Garth Davis, čiji je film »Lav« lani bio nominiran za šest Oscara. Njegov redateljski pristup je suvremen, ali vrlo suptilan, katkad snolik, te jako human i blagonaklon prema svim likovima.

Scenarij napisale Britanke

Odabire samo one trenutke iz Isusova javnoga djelovanja i neposredno nakon smrti kojima se afirmira povijesna osoba Marija Magdalena, nekad shvaćana vrlo kontroverzno. Mariju iz Magdale, sveticu, papa Franjo je nazvao »apostolicom apostolâ« jer je bila Isusova učenica, njoj se prvoj objavio nakon što je uskrsnuo, i ona je njima prenijela tu sretnu vijest.

Fotografija je jako dobra, glazba vrlo suptilna. Joaquin Phoenix veoma je dobro uživljen u ulogu blagoga Isusa, ali sa 44 godine izgleda kao pedesetogodišnjak, a ne kao 33-godišnji Nazarećanin.

Scenarij su napisale Britanke Helen Edmundson i Philippa Goslett, i u njemu su prikazale ravnopravnost žena i muškaraca u duhovnom i svakodnevnom životu. Marija Magdalena, koju odlično utjelovljuje Rooney Mara, svjesno je odbila tadašnje običaje i tradiciju vezane za žene, unatoč protivljenju obitelji. Osjećala je da brak nije za nju. Čeznula je za spoznajom Boga, molitvom, stalno je bila uz Isusa i među apostolima, bila je njegova svjedokinja, ali je i obavljala ribarske poslove.

Snimljen u Italiji

Film je snimljen u Italiji. Fotografija je jako dobra, glazba vrlo suptilna. Joaquin Phoenix veoma je dobro uživljen u ulogu blagoga Isusa, ali sa 44 godine izgleda kao pedesetogodišnjak, a ne kao 33-godišnji Nazarećanin. Isti je problem s likom Isusove majke Marije, koja se uvijek prikazivala mladolikom, a u tom filmu je starica.

Nestrpljivo iščekivanje Božjega kraljevstva na zemlji većine apostola okosnica je ne samo njihova razgovora, nego i djelovanja. Upravo različito shvaćanje dolaska Božjega kraljevstva odredilo je mnoge sudbine…