ISKORAK BRANITELJA OBOLJELIH OD PTSP-a Njihovi proizvodi osvajaju Hrvatsku

Snimio: V. Čutura
Ivica Knežević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Sisačko-moslavačke županije

Traume koje je ostavio Domovinski rat na hrvatske branitelje i njihove obitelji bile su razlog da branitelji Sisačko-moslavačke županije liječeni od PTSP-a osnuju udrugu kojoj je cilj među ostalim i ostvarivanje međusobne podrške, kao i promicanje vrijednosti Domovinskoga rata. Stoga udruga organizira brojne aktivnosti kao što su duhovne obnove, hodočašća branitelja, športske igre, proslave dana značajnih za domovinu.

No nezaposlenost i želja za aktivnim uključivanjem u društveni život te potreba za stvaranjem i produktivnošću potaknula je i osnivanje braniteljsko-socijalne zadruge »Zigeth«. Zadruga uključuje širok opseg proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, a ujedno je i »terapija« braniteljima koji su aktivno uključeni u njezin rad. U poljoprivredne radove i plasman proizvoda na tržište osim branitelja uključuju se i njihove obitelji, što mnogo znači za zajedništvo i lakše nošenje s traumama koje će ih pratiti cijeli život. Poljoprivredni radovi obavljaju se gotovo cijele godine. Tako je prošle godine posijan hektar kukuruza, posađene su kupine, 1000 sadnica aronije (a godinu prije 1500 sadnica), 20 kilograma češnjaka i isto toliko crvenoga luka. Dobiven je urod od tone graha, a počelo se i s uzgojem pijetla za tov. Uz pomoć obitelji branitelja koji imaju farmu krava proizvode se sirevi, a uzgajaju se i pčele te se proizvodi med. Ukupno se u zadruzi proizvodi oko 36 proizvoda, od kojih je gotovo polovica tradicionalna (čvarci, svinjsko pečenje u masti, zrinska kobasica, domaća rakija…), i ima dosta novih (aronija, razne tinkture…). Za sve to nabavljeni su mali traktor, plug, sijačica, brane, prikolica, traka na istovar, spremnici za vodu, oprema za siranu. U svemu tome sudjeluju 32 člana udruge i dvadesetak članova obitelji kroz godinu. Takav opseg poslova zahtijeva svakodnevni rad pa je svaki dan u razne aktivnosti uključeno četiri do pet, a po potrebi 15 i više osoba. Proizvodi se prodaju na tržnicama širom Hrvatske te na brojnim događanjima i sajmovima.

U takvom načinu rada i stvaranja najvažnije je druženje u kojem si ljudi međusobno pomažu, ohrabruju i pronalaze radost i pozitivan pogled na život. To je posebno korisno obiteljima branitelja jer radom u zadruzi provode puno vremena u zajedničkim aktivnostima i obitelji se zbližavaju. Na taj način lakše je suočavati se s problemima i teškim sjećanjima na prošlost, a brige i tegobe se smanjuju te se vraća osjećaj dostojanstva i korisnosti obitelji i društvu.