IZ »STOŽERA« HRVATSKE SVEĆENIČKE REPREZENTACIJE UOČI EUROPSKOGA MALONOGOMETNOGA PRVENSTVA Hrvatski svećenici na natjecanje dolaze kao favoriti

Hrvatska svećenička malonogometna reprezentacija

Da je Hrvatska nogometna nacija, gotovo nitko ne dvoji. No da je Hrvatska blagoslovljena i darovitom svećeničkom nogometnom reprezentacijom, podatak je koji je i u vjerskim krugovima još pomalo obavijen velom nepoznatosti. A Europsko svećeničko malonogometno prvenstvo koje se od 13. do 17. veljače održava u rumunjskom Temišvaru prigoda je da se i na stranicama Glasa Koncila zapiše poneki redak o hrvatskim svećenicima športašima.

Boje li se hrvatski svećenici nogometaši snažne konkurencije provjerili smo u samom »stožeru« hrvatske svećeničke malonogometne reprezentacije, i to kod njezina izbornika, svećenika Krešimira Žinića, župnika u bjelovarskim prigradskim naseljima Ždralovima i Cigleni. »Tradicionalni su favoriti na svećeničkim malonogometnim prvenstvima reprezentacije iz Portugala, Poljske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske«, rekao je Glasu Koncila izbornik Žinić. Hrvatski su svećenički reprezentativci uoči prvenstva trenirali i zajedno uvježbavali akcije. Iz riječi svećenika izbornika Žinića daje se naslutiti da u redovima hrvatske svećeničke malonogometne reprezentacije ipak nema straha od velikoga natjecanja.

No nikad na svećeničkim malonogometnim prvenstvima nije naglasak samo na natjecateljskom dijelu. Prvenstva su, pojasnio je Žinić, obično višednevna događanja koja osim utakmica uključuju i duhovnu i kulturnu dimenziju – redovita misna slavlja i pohode znamenitim svetištima zemlje koja je domaćin natjecanja. U različitim rumunjskim svetištima mise će zajedno sa svećenicima nogometašima suslaviti mađarski i rumunjski biskupi. Naime, u Temišvaru i njegovoj okolici živi nemala mađarska nacionalna manjina. Nadalje, svećenici iz raznih dijelova Europe upoznat će i arhitektonske znamenitosti Temišvara, njegove muzeje i rumunjsku povijest.

Hrvatska svećenička malonogometna reprezentacija okuplja dvadesetak svećenik iz različitih krajeva Lijepe Naše. Svećenička reprezentacija okuplja se od devedesetih.