IZGRAĐIVATI I ODRŽAVATI PRIJATELJSTVA Tri sastojka nalaze se u temelju svakoga pravoga prijateljstva

Foto: Shutterstock

Ljude od vazda interesira pitanje prijateljstva, toga univerzalnoga međuljudskoga osjećaja. U posljednje vrijeme njime se sve više bave raznolike struke pa je postalo predmetom istraživanja i evolucijskih biologa. Iz rezultata proizlazi teza da se u temelju svakoga pravoga prijateljstva nalaze tri sastojka. To podrazumijeva da odnos mora biti dugotrajan, pozitivan i da treba postojati suradnja. Uz dugotrajnost važan je i način, sadržaj i kvaliteta toga zajedničkoga vremena.

Organske »koristi« prijateljstva

U pozitivan odnos ubraja se i vrijeme kada se prijatelji zajedno smiju i zabavljaju, što ima i organske »koristi«. Naime, pri smijehu i veselju u ljudskom se tijelu otpuštaju hormoni endorfini i oksitocin koji čine da se osoba osjeća dobro i povezano s drugima u društvu. Oksitocin je izravno povezan s toplim i bliskim odnosima te jača povjerenje i odanost pa ga mnogi zovu hormonom ljubavi.

Pri sklapanju prijateljstva svoju ulogu imaju prirodne predispozicije, posebice odnosi u obitelji u kojoj je čovjek odrastao, kulturološki utjecaji društva i individualni izbor svojstven samoj osobi

Endorfini pojačavaju čovjekovo raspoloženje, umanjuju bol i reguliraju osjećaj umora.

Prijateljstvo se u svakoj sredini najčešće opisuje tradicionalnim i aktualnim predodžbama u društvenom okruženju, a u njemu univerzalnu ulogu imaju međusobno povjerenje, razumijevanje drugoga, pouzdanost, suosjećajnost i iskrenost. Pri sklapanju prijateljstva svoju ulogu među ostalim imaju prirodne predispozicije, posebice odnosi u obitelji u kojoj je čovjek odrastao, kulturološki utjecaji društva i individualni izbor svojstven samoj osobi. Tamo gdje su prijateljstva tek u nastanku, takvi će postupci nesumnjivo pridonijeti njihovu rastu, a tamo gdje su već prava prijateljstva na djelu, ona će ih činiti još produktivnijima. Naizmjeničnost radosnoga pružanja oslonca i potpore samo će ih više učvršćivati.

Od osobnoga do globalnoga

Međutim, nije to uvijek lako u ovim raznolikim načinima života i djelovanja gdje trke i žurbe pojedu slobodno vrijeme za prijateljska druženja.

Svakodnevne dužnosti i problemi u središtu su čovjekova života, a prijatelji bi trebali međusobno davati duhovnu i mentalnu potporu, posebice u teškim životnim situacijama

Svakodnevne dužnosti i problemi u središtu su čovjekova života, a prijatelji bi trebali međusobno davati duhovnu i mentalnu potporu, posebice u teškim životnim situacijama. Osim na osobnom, prijateljstvo je sve isticanija kategorija i na globalnom planu. Svjetski dan prijateljstva UNESCO je predstavio Generalnoj skupštini UN-a 1997. godine. Definirao ga je kao kulturu mira i niza vrjednota, stajališta i akcija koje odbacuju sve vrste nasilja te potaknuo nastojanja da se spriječe mogući konflikti po svijetu već u početcima. UN je 2011. godine uspostavio Međunarodni dan prijateljstva, ističući viziju da prijateljstvo među ljudima, zemljama, kulturama i pojedincima može stvoriti uvjete za gradnju mira i mostova među zajednicama.

Iz knjige »Kako steći vrline koje ljudi (u drugih) najviše vole«
koja ove godine izlazi iz tiska u nakladi Glasa Koncila