KAD SE ŽENA SUPROTSTAVI ZADRUZI Islandska udovica, posao i korupcija

Mlijeko
»Mlijeko« (The County/Hérađiđ); drama; redatelj: Grímur Hákonarson; glume: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sigurđur Sigurjónsson

I ove je godine »Kino mreža« organizirala diljem Hrvatske »Ženijalne dane« u povodu Međunarodnoga dana žena. Na šestom izdanju prikazana su tri filma, tri drame u kojima je u središtu žena sa svojim životnim problemima. Dvije su se bavile problemom zapošljavanja ženâ i njihovom neravnopravnom ulogom u poslu naspram muškaraca.

Žene nemoćne?

To su američka drama s blagim humorom »Podržite djevojke« Andrewa Bujalskoga, premijerno prikazana na Motovunskom filmskom festivalu, i islandska realistična, opora drama »Mlijeko« Grímura Hákonarsona, čija je pak premijera bila na Zagrebačkom filmskom festivalu.

Na šestom izdanju prikazana su tri filma, tri drame u kojima je u središtu žena sa svojim životnim problemima. Dvije su se bavile problemom zapošljavanja ženâ i njihovom neravnopravnom ulogom u poslu naspram muškaraca.

Potonja ima i borbu protiv korupcije, i to jedne same žene naspram moćnoga korumpiranoga muškarca. Obje pokazuju da su žene nemoćne u suvremenom poslovnom i koruptivnom društvu, prepuštene su same sebi, a katkad jedino imaju uzajamnu pomoć ili pomoć obitelji.

Islandska kinematografija ponovno dokazuje svoju izvrsnost, a redateljsko-scenaristički rad Grímura Hákonarsona hrvatska je publika imala već priliku upoznati kada se prikazivao njegov film »Ovnovi«.

Likovi dobro profilirani

Ta većinom ruralna zemlja veliku važnost posvećuje prirodi i životinjama, a sada su u središtu krave i mljekarska proizvodnja. Riječ je o odnosu mljekara i mljekarske zadruge kojoj pripadaju, teškoćama zbog korupcije i korumpiranoga predsjednika zadruge (Sigurjónsson), koji sve ucjenjuje i plaši. Oni koji u zadruzi znaju za taj problem ne usude se usprotiviti ni riješiti ga.

Nakon nerazjašnjene prometne nesreće u kojoj joj je muž poginuo Inga (Egilsdóttir) ostaje sama jer djeca su odrasla i žive u gradu. Nastavlja odlučno raditi u svojoj mljekari, ali i počinje sama bitku protiv korupcije u zadruzi, izložena mnogim podmetanjima, bez solidarnosti ostalih. Likovi su vrlo dobro profilirani.