AMERIČKO-KINESKI FILM »OPROŠTAJ« Odnos prema bolesti

Oproštaj
»Oproštaj« (The Farewell); drama; redateljica: Lulu Wang; glumci: Shuzhen Zhao, Awkwafina

Nagrađivan, suptilan, neovisan američko-kineski film »Oproštaj« jedan je od posljednjih prikazivanih u CineStaru. Ipak ima mnogo internetskih platforma na kojima se mogu gledati dobri filmovi u vlastitom domu.

Redateljica i scenaristica filma »Oproštaj«, Lulu Wang, kineskoga je podrijetla, ali je rođena u SAD-u. Vrlo je suptilno i iskreno prikazala donekle osobnu situaciju s bolesnom bakom, tamošnje običaje te civilizacijsko-kulturološke razlike Istoka i Zapada. Uz kineske, djelomično su dani i japanski običaji jer su se iz Kine u SAD i Japan odselila sa svojim obiteljima dva sina glavne junakinje, bake Nai Nai (Zhao).

Za film je navedeno da se zasniva na »istinitoj dobroj laži«. Naime, kineski je običaj, a to tamošnji liječnici podržavaju, da se bolesnoj osobi, posebice u terminalnoj onkološkoj fazi, ne kaže istina o njezinu zdravstvenom stanju. Oni drže da ne ubija rak, nego strah.

S obzirom da je baka bolesna i o njoj se brine njezina sestra, braća su odlučila doći u Kinu da je vide, pod izlikom vjenčanja unuka iz Japana. U New Yorku živi posve amerikanizirana unuka Billi, koja je jako osjećajna i veoma voli baku. Utjelovljuje ju glumica Awkwafina, pravim imenom Nora Lum, također rođena Amerikanka, koja je za tu ulogu dobila »Zlatni globus«. Vrlo je toplo prikazana velika uzajamna ljubav bake i unuke, koja izrazito iznijansirano iznosi svoje osjećaje tuge, koje mora kriti.

Uzajamni odnosi cijele velike obitelji kad se nađe u Kini vrlo su dirljivi i puni suosjećanja i zajedništva, iako otkrivaju i njihove manje razmirice. A baka Nai Nai prepuna je pozitivne energije, vježbanja i vjerovanja u dobro, pa je i najveći pokretač optimizma…