KADA KATOLICI MOLE ZA DOMOVINU Što se slavi Danom državnosti 30. svibnja?

Mnogo je zbunjenosti, nesnalaženja i prijepora kada je riječ o državnim blagdanima i spomendanima, a ne bi trebalo biti. Jedan od razloga je i »šetanje« Dana državnosti, koji je proglašen 1991., pa ukinut 2001. i napokon vraćen 2020.

Mnogi naime neopravdano misle da je Dan državnosti isto što i Dan neovisnosti ili da je to blagdan hrvatske države. Daleko od toga. Prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, ujedno povjesničar, želio je da se 30. svibnja, dan konstituiranja prvoga demokratski izabranoga Hrvatskoga sabora, slavi kao Dan državnosti. Zašto? Zato što je Hrvatski sabor tijekom povijesti bio legitimni i legalni nositelj zakonodavne vlasti u Hrvatskoj te je legitimirao njezinu državnost pred svijetom stojeći »na braniku hrvatske državne samobitnosti«, kako je upravo 30. svibnja 1990. rekao. Mnogi u neznanju misle da hrvatski narod nije imao državu između 1102. i 1991., što je posve pogrješno jer ju je imao u raznim složenim državnim zajednicama. Tijekom toga vremena čuvar njegove državnosti je Hrvatski sabor, koji je samostalno odlučivao, neovisno o Ugarskom saboru, kako do 1527. tako i do 1918. Samo u razdoblju od 1918. do 1941. Hrvatski sabor nije se sastajao. Time je dakle predsjednik Tuđman na najveći mogući način počastio upravo Hrvatski sabor.

Svoju neovisnost Hrvatska je proglasila voljom narodnih zastupnika u Hrvatskom saboru 25. lipnja 1991. Prema tome, Dan neovisnosti u Hrvatskoj jest 25. lipnja, i to ne može biti Dan državnosti (kako je bilo od 2001. do 2019.). Budući da je nakon toga na zahtjev država EZ-a Hrvatski sabor 1991. bio proglasio tromjesečni moratorij na odluku o neovisnosti te 8. listopada proglasio konačan raskid svih državnopravnih sveza s bivšim republikama SFRJ, čime je konzumirao ustavnu odluku od 25. lipnja, taj dan opravdano se također može zvati Danom neovisnosti, kako je i slavljen do 2019. Danas su oba dana spomendani: 25. lipnja je spomendan Dan neovisnosti, a 8. listopada spomendan Dan hrvatskoga sabora (iako je to konzumirano upravo Danom državnosti!). Dakle oba su dana radna. Tako Hrvatska nema državni blagdan povezan s proglašenjem neovisnosti.

Kada dakle (ispravno!) slavimo Dan državnosti 30. svibnja, zapravo slavimo veliku povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju naše samobitnosti i povijesnoga kontinuiteta države.