KAKO DO NOVE NAVIKE U TROŠENJU NOVCA Skupljanje računa i bilježenje troškova

Foto: Shutterstock

Nakon skupljanja računa treba napraviti obračun. Preporučuje se da se obračun radi svakih 7-14 dana. Zašto je to važno? Zato što je na početku sigurno potreban puno veći napor i preciznost jer se uvodi nova navika, a i s vremenom se u novčaniku može stvoriti pozamašna svota papirića. Također se zna dogoditi da se napravi neki trošak koji se propusti registrirati pa ako prođe puno vremena, teško je sjetiti se kamo je novac »otišao«.

U slučaju da se dobro barata računalom, tablica u Excelu odličan je alat i svakako se preporučuje. U Excelu se tako napravi tablica sa stupcima. U prvom stupcu su datumi potrošnje, u drugom opis troška, a nakon toga slijede stupci koji označuju kategorije troškova. Na dnu tablice sumiraju se kategorije i ukupan zbroj. Jedna tablica je za jedan mjesec. Dakle za jednu godinu 12 tablica.

Pravi cilj toga dijagnosticiranja je otkriti probleme i polako početi planirati potrošnju, ubrzanu otplatu dugova, štednju, ulaganje, odnosno imati plan budžeta za nadolazeće razdoblje (mjesece i godine).

U slučaju da je lakše ići »pješke« (bez tehnologije), što je ponekad nekima i brže, korisno je podijeliti kategorije troška u obične kuverte. Dakle po jednu kuvertu za svaku kategoriju troška. Tako se može odmah odlagati račune u kuverte i na kraju 7 ili 14 dana zbroje se i napravi se obračun kategorija u notesu. Nakon što prođe mjesec dana zbroje se kategorije i ukupni trošak, isprazne se kuverte i prošlomjesečni računi se arhiviraju.

Važno je steći naviku skupljanja računa i bilježenja troškova. Cilj toga je da se vidi na što odlazi novac i da se uvede kontrolirana potrošnja. Zapravo, pravi cilj toga dijagnosticiranja je otkriti probleme i polako početi planirati potrošnju, ubrzanu otplatu dugova, štednju, ulaganje, odnosno imati plan budžeta za nadolazeće razdoblje (mjesece i godine). Umjesto da stihija i strasti upravljaju novcem – nužno je uzeti kormilo u ruke.

Ništa od tih rješenja nije instantno i ne dolazi preko noći. Oslobođenje od dugova i preuzimanje kontrole upravljanja vlastitim novcem je proces. Kao što je jedan dobar čovjek rekao: »Put u nebo je kao penjanje po pomičnim stubama u suprotnom smjeru, treba nam malo veći trud da sustignemo ritam penjanja po stubama koje idu prema dolje, a u slučaju da stojimo na mjestu idemo ubrzano prema dolje.«