KAKO JE ISTRAŽIVAČICA DORA NARASLA Pustolovina u prašumi

Dora istražuje izgubljeni grad
»Dora istražuje izgubljeni grad« (Dora and the lost City of Gold); obiteljski, pustolovni film; redatelj: James Bobin; glume: Isabela Moner, Eugenio Derbez, Eva Longoria, Michael Peńa, Jeff Wahlberg

Nakon televizijske edukativne animirane serije za predškolsku djecu »Dora istražuje« snimljen je američki igrani film s istom junakinjom. Dora (Moner) sada ima šesnaest godina i roditelji (Longoria, Peńa) ju šalju u srednju školu u Los Angeles k rođaku Diegu (Wahlberg). Ona je prepuna znanja i ljubavi prema amazonskoj prašumi i džungli u kojoj je odrasla s roditeljima istraživačima, tako da i u novom filmu ima i ekoloških pouka, ali i prekrasnih snimki šumâ, biljaka i životinja. No Dora se mora prilagoditi školskomu životu.

Likovi njezina prijatelja i pomagača majmuna te zločestoga lisca računalno su animirani pa im glumci posuđuju glasove. U igranom filmu jedna je scena znakovito animirana poput izvornoga crtića jer prikazuje loš utjecaj opojnih mirisa i tvari.

Radnja se brzo seli opet u prašumu jer Dora s rođakom i prijateljima iz razreda mora pomoći roditeljima i spriječiti lovce na blago. Ondje se nalazi drevni grad Parapata iz doba civilizacije Inka, izgrađen od zlata, koji je cilj nespretnim lopovima (Derbez). Upravo zbog mlađe publike nema strašnih scena, nego je sve prikazano kroz šalu, nespretnost i duhovitost. A Dorino znanje i snalaženje u prašumi uvelike pomaže gradskoj djeci.

Osim tinejdžerskih prilagodba na školske kolege i međusoban odnos, film donosi zanimljivu, dinamičnu i produkcijski lijepo osmišljenu pustolovinu u Amazoniji za cijelu obitelj, uz dosta humora i Dorina pjevanja.

Još je jedan dobar obiteljski film u kinima, prigodan za najmlađe. To je animirani »Veliko putovanje«, koji osim poučne priče i simpatičnih šumskih životinjskih likova ima i jako lijepo fotorealistički oslikanu prirodu, što je posebice dojmljivo u 3D formatu.