KAKO MIRIŠE BOŽIĆ? Kako mirisom približiti svetu Obitelj u štalici

U mnogim će se crkvama na božićnim slavljima uzdizati kâd i taj će božanski miris tamjana dati svečani ton liturgijskomu slavlju. I dok će u crkvi taj miris podsjetiti i na Tri mudraca koji su novorođenomu Isusu donijeli i tamjan, u svakidašnjici Božić mnogi vežu uz miris cimeta, naranče i bora. No kako zapravo miriše Božić? Centar za primijenjena pastoralna istraživanja iz njemačkoga grada Bochuma pri tamošnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu nedavno se bavio pitanjem kako pristupiti temama vjere i njuha. Razvili su četiri posebna mirisa za crkve uz pomoć znanstvenika i parfimera.

Ne želeći dovoditi u pitanje tamjan koji u Crkvi ima dugu tradiciju, ipak su pokazali da postoje i druge mogućnosti mirisa u crkvi. »Ne bavimo se time da crkva drugačije miriše, nego da se kršćanstvo može doživjeti nosom«, rekao je vjeroučitelj Christopher Pilz predstavljajući projekt i mirise za internetsku stranicu njemačke katoličke novinske agencije, ističući povezanost između mirisa i duhovnih iskustava.

Mirise su uskladili s liturgijskim vremenima u crkvenoj godini, pa tako miris pod nazivom »Physis« predstavlja miris Božića. U mirisu su prepoznatljive note mandarine i cimeta. »Pokušali smo mirisom prije svega provući i teološku tvrdnju da Bog postaje čovjekom i učiniti je djelotvornom kroz miris vanilije. Istraživanja su pokazala da je miris i okus vanilije sadržan u majčinu mlijeku, a u mnogih ljudi on izaziva snažan osjećaj sigurnosti. Stoga smo željeli da se slika svete Obitelji u štalici može doživjeti kao miris«, rekao je Pilz.

S proizvodnjom mirisa planiraju početi u veljači 2022. godine, no problem su trenutačno otežani lanci opskrbe zbog pandemije, koji bi mogli dovesti do odgode početka proizvodnje. Svejedno, plan im je da župe mirise mogu nabaviti oko korizme ili Uskrsa. Uz miris »Physis«, razvili su još tri proizvoda za mirisno putovanje kroz crkvenu godinu, pa tako primjerice za Uskrs predlažu miris »Kenosis« sa svježim citrusnim notama.