KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA Zimbabve (2) – nadbiskupija Harare »majka« je svih mjesnih Crkava

Foto: Shutterstock | Neobične stijene, »Leteći brod« na periferiji Hararea
O stalnom nadbiskupijskom usponu govori podatak da se stalno osnivaju nove župe, od kojih je najmlađa župa sv. Stephensa Dzivarasekwaja, utemeljena g. 2019. Nadbiskupija Harare se skrbi i za sedam bolnica te 37 osnovnih i srednjih škola
Nevjerojatan broj redovničke časne braće – 177.

Nadbiskupija Harare »majka« je svih zimbabveanskih mjesnih Crkava, osnovana najprije kao Misija »sui iuris« Zambije 1879., koja je uzdignuta na Apostolsku prefekturu Zambije 1915., preimenovana 1927. u Apostolsku prefekturu Salisburyja, a 1931. u Apostolski vikarijat Salisburyja, te je konačno 1955. uzdignuta na nadbiskupiju Salisbury, dobivši sadašnje ime nadbiskupije Harare 1982. Katolika je nešto više od 640 tisuća na 3,7 milijuna stanovnika, što je oko 18 posto. Organizirani su u 59 župa. U pastoralu je 166 svećenika, 56 biskupijskih i 110 redovničkih, i na njezinu području pomalo nevjerojatan broj redovničke časne braće – 177, te 254 redovnice. O stalnom nadbiskupijskom usponu govori podatak da se stalno osnivaju nove župe, od kojih je najmlađa župa sv. Stephensa Dzivarasekwaja, utemeljena g. 2019. Nadbiskupija se skrbi i za sedam bolnica te 37 osnovnih i srednjih škola.

Katedrala Presvetoga Srca nalazi se u središtu Hararea, u kojoj su liturgijska slavlja na engleskom i na lokalnom jeziku šona, a povremeno i francuskom i portugalskom. Njezini su početci vezani uz isusovce, koji su prvi put stigli u Harare (Salisbury) g. 1893. te u sklopu dominikanskoga samostana osposobili kapelu za tek 40-ak osoba.

Prvi župnik o. Aloysius Leboeuf stanovao je u malenoj prostoriji sazidanoj uz kapelu, odakle je projektirao novu i veću crkvu Presvetoga Srca, koja je otvorena na blagdan Navještenja 1900. godine. Budući da je vjernička zajednica naglo rasla, 1924. položen je temeljni kamen sadašnje katedrale, koja je otvorena već sljedeće godine, 1925. Isusovci su predali vođenje katedrale 2008. biskupijskomu svećenstvu.

»Ljudska prava proizlaze iz ljudskoga dostojanstva«

Nadbiskup Robert Christopher Ndlovu postao je nadbiskup Hararea 2004. Rođen je 1955. u Tshongokweu u jugozapadnoj pokrajini Matabeleland, školovao se u srednjoj školi redovnika marista, nakon koje je ušao u bogoslovno sjemenište u Chishawashi. Za svećenika je zaređen 1983. u Hwangeu, za čiju je biskupiju u lipnju 1999. imenovan biskupom, a tri mjeseca kasnije i zaređen. Prije nego što je preuzeo nadbiskupiju Harare, od 2016. do 2018. bio je i apostolski administrator biskupije Chinhoyi.

Nadbiskup Robert Christopher Ndlovu postao je poznat i poštovan u široj javnosti jer je otvoreno kritizirao režim u Zimbabveu zbog prisilnih deložacija i drugih kršenja ljudskih prava

Postao je poznat i poštovan u široj javnosti jer je otvoreno kritizirao režim u Zimbabveu zbog prisilnih deložacija i drugih kršenja ljudskih prava. Izjavio je da je »uloga biskupa i Crkve općenito da se zauzme za ljudsko dostojanstvo jer iz ljudskoga dostojanstva proizlaze ljudska prava«, što je razbjesnilo neke vladine dužnosnike, koji su ga optužili da sije sjeme plemenskih nesloga. Prilično napeto ozračje u javnosti stišalo se u kolovozu 2020. kada je tamošnji papinski nuncij posjetio nadbiskupa i izrazio solidarnost s njegovim stajalištima o nužnom jednakom vladinu postupanju prema svim građanima Zimbabvea. Kao nadbiskup Hararea predsjednik je Katoličke biskupske konferencije Zimbabvea i kancelar zimbabveanskoga Katoličkoga sveučilišta. Osim toga, neumorni je osnivatelj prosvjetnih i zdravstvenih ustanova na području nadbiskupije, od kojih su među novijima Osnovna škola majke Patrike u Waterfallsu i Katolički centar za osobe s invaliditetom sv. Bakhite u Makumbiju.

Grad osnovao bogati Talijan

Prva je sufraganska biskupija, po abecednom redu, Chinhoyi osnovana 1985. u gradu s oko 80 tisuća stanovnika u sjevernom dijelu zemlje. Grad je, prvotnoga naziva Sinoia, osnovao 1906. bogati Talijan, poručnik Margherito Guidotti, kao naselje za deset talijanskih obitelji, koje su izrazile želju da se tamo nasele. Naziv je kasnije promijenjen u Chinhoyi od domorodačkoga plemena Zezurua, a danas je glavni grad provincije Mashonaland West, jedne od deset administrativnih pokrajina u Zimbabveu. Također je fakultetski grad s dva najveća sveučilišta u zemlji i četiri srednje škole. U gradu se nalazi pokrajinska bolnica, nekoliko hotela i špilja u tamošnjem nacionalnom parku.

Biskupija je također prošla svojevrsno »povijesno sazrijevanje« jer je, prije nego što je uzdignuta na rang biskupije, osnovana g. 1973. kao Apostolska prefektura Sinoia, a 1982. kao Apostolska prefektura Chinhoyi. Prema podatcima iz g. 2000. katoličkih je vjernika oko 230 tisuća, što je oko 7,2 posto od ukupno 3 194 000 stanovnika na tom području. Utemeljene su samo 22 župe, svećenika je 46, 41 biskupijski i pet redovničkih, a u pastoral su uključena i dva stalna đakona te 68 redovnica. Od 2018., kada je zaređen za biskupa, biskupiju vodi Raymond Tapiwa Mupandasekwa, član redovničke Družbe Presvetoga Otkupitelja. Rođen je 1970. u selu Tamirepi, u redovničku je družbu stupio 1996., u kojoj je 2012. položio vječne zavjete, a za svećenika je zaređen 2001.

Biskupija u »zimbabveanskim vratima prema moru«

Gokwe Center ruralni je gradić u pokrajini Midlands u Zimbabveu s oko 30 tisuća stanovnika, obično se naziva »Gokwe centar« kako bi se razlikovao od regije istoga naziva – Gokwe. U njem se nalazi zrakoplovna luka za male privatne zrakoplove, što upućuje na visoki standard određenoga broja zimbabveanskih financijskih moćnika. Biskupija je u njemu osnovana 1991. Trenutačno je bez biskupa jer je bivši Angel Floro Martínez, rođeni Španjolac, član Španjolskoga instituta sv. Franje Ksaverskoga (I.E.M.E.), zbog starosne dobi umirovljen. Biskupija ima nešto više od 80 tisuća vjernika, što je 11,7 posto tamošnjega pučanstva, 20 župa, 32 svećenika, 28 biskupijskih i četiri redovnička, jednoga stalnoga đakona i 30 redovnica.

Treća sufraganska biskupija nadbiskupije Harare osnovana je 1982. sa sjedištem u gradu Mutareu s oko 290 tisuća stanovnika na krajnjem istoku zemlje. Grad je osnovan 1897. kao utvrda, oko 8 km od granice s Mozambikom, poznat kao »zimbabveanska vrata prema moru« i »vrata u istočno gorje«. Na prostranstvu od 32 202 km2 katolika je u 30 župa 252 000, što je 10 posto od 2 523 000 ukupnoga stanovništva. U nekadašnjoj Apostolskoj prefekturi Umtali (nekadašnjega naziva za Mutari), osnovanoj 1953. i uzdignutoj na rang biskupije Umtali g. 1957., u 30 župa djeluje 65 svećenika, 41 biskupijski i 24 redovnička, kao i 118 redovnica. Biskupiju Mutare trenutačno vodi biskup Paul Horan, karmelićanin, rođen 1962. u naselju Dragan u irskoj pokrajini Tipperary, osnovanoj početkom 13. stoljeća, ubrzo nakon invazije Normana na Irsku, koja danas ima oko 160 tisuća stanovnika. Vječne je zavjete položio 1995., a za svećenika je zaređen 1997. Pošao je u misije u Zimbabve, gdje je postao prior u karmelskom samostanu u Nyazureu, drugom najvećem urbanom naselju smještenu 72 km sjeverozapadno od Mutarea, gdje obavlja dužnost odgojitelja postulanata i novaka. Za biskupa Mutarea zaređen je g. 2016.

Nastavlja se

Katoličko sveučilište u četiri grada
U životu Katoličke Crkve neprocjenjivu ulogu nosi Zimbabveansko katoličko sveučilište koje je 1999. osnovao nadbiskup Hararea Robert Christopher Ndlovu s dvojicom profesora dr. Georgeom P. Kaharijem i dr. Herbertom Munangatireom. Pod motom »Pro Deo et Sapientia / Za Boga i mudrost« nudi šest programa: poslovnoga menadžmenta, informacijske tehnologije, računovodstva, društvenih znanosti i teologije te niz kratkih tečajeva na Trgovačkom i Filozofskom fakultetu, a prema najavama na mrežnoj stranici planira se i nekoliko novih studija. Uz sjedište u glavnom gradu Harareu sveučilište ima filijale i kampuse u gradovima Bulawayu, Chinhoyiju i Mutareu. Razumije se, u sklopu sveučilišta organiziran je i redoviti pastoral studenata.