KAKO ODGOJITI ŠTEDLJIVU DJECU? Čvrsto: »Ne, ne sada«

Foto: Shutterstock

Osim što treba same sebe odgajati u duhu siromaštva, nužno je to činiti i s djecom. Kako odgojiti štedljivu djecu? Kako učiniti da odlasci u dućane postanu vrijedne životne lekcije za djecu?

Kad odrasli idu s djecom u kupnju, vrlo je česta ova situacija. Kupuju se nužne stvari za kućanstvo, a odjednom djeca počnu vući roditelje prema odjelu s igračkama i nagovarati ih da kupe još jedan paket Legovih kockica, još jednu lutku, paket šarenih narukvica ili bilo koji svjetlucavi i nepotreban komad plastike koji im se sviđa. Dok roditelj uzima igračku kako bi provjerio njezinu cijenu, dijete smišlja bezbrojne razloge zbog čega je nužno da dobije baš tu igračku, govoreći: »To je baš super, to jako, jako trebam, to će biti moja najdraža igračka i stalno ću se njome igrati, moje stare igračke su jako dosadne, svi moji prijatelji je imaju« itd. Možda se i odrasli mogu prepoznati u tim argumentima kada vide da susjed ima novi auto pa ga i oni požele kupiti, ili kad žele kupiti još jedan set posuđa jer im je stari set koji je u odličnom stanju dosadio.

U trenutku kad djeca sve glasnijim tonom napadaju roditelje, roditelji se nađu u situaciji da ne znaju što učiniti. Tada najčešće razmišljaju o nekoliko izlaza: ili da stave igračku u košaru samo zato da usreće svoje dijete i očuvaju svoj »zdrav razum«, ili da im obećaju da će im kupiti tu igračku za rođendan, a sada neki slatkiš, samo da ušute, ili da im preusmjere pozornost na nešto drugo, ili da odvuku plačljivo dijete iz dućana uz prijetnje da više nikada ne će s njima ići u kupnju.

No takvi trenutci mogu biti jako vrijedne prilike za učenje, kako za djecu tako i za odrasle. U tim situacijama mogu se stvoriti prilike za učenje kako rasti u strpljivosti, kako razvijati samokontrolu, kako se nositi s pritiskom vršnjaka te kako biti financijski odgovoran. No to je jedino moguće ako roditelj može s ljubavlju, ali čvrsto reći: »Ne, ne sada.« Treba izbjeći pregovaranje s djecom poput: »Razgovarat ćemo o tome kasnije« ili: »Razmislit ću o tome.« To opet otvara djeci put da budu uporni u onome što žele i daje nadu da će to na kraju i dobiti. Kad i odrasli imaju napasti da kupuju stvari koje im ne trebaju, također moraju biti čvrsti i reći sebi: »Ne, to mi ne treba.« Pružiti primjer djeci!