OD MALE ŠTEDNJE DO VELIKODUŠNOSTI Metoda »pet po pet«

Foto: Shutterstock

Kontrola trošenja i priljeva novca metodom »kuverta-banke« čini se da vrlo dobro napreduje. Kroz mjesec dana od inicijalnoga iznosa koji se rasporedi po kuvertama (ili koji se stavi u jednu kuvertu) nužno će se dogoditi da se novac kroz razdoblje od mjesec dana prilično usitni. To je zbog toga što se dnevno u kuverte vraća usitnjeni ostatak od uzetoga novca te računi za potrošeni novac, a uzima se svježa novčanicu od 50, 100 ili 200 kuna. Na kraju sljedećega dana opet isto. Papirnati novac nije problem jer se s više novčanica od 10 i 20 kuna može rukovati isto kao i s jednom krupnom. Nekima je čak to i lakše jer ne moraju u trgovinama stalno dnevno prilikom svake kupnje usitnjavati veće novčanice, nego uvijek imaju manje-više točan iznos za svaku kupnju.

Velikodušnost i suosjećanje

No što se može učiniti s toliko kovanica?

Može se i »planirati« da se na kraju mjeseca nakupljene kovanice daruju poznatomu prosjaku koji stoji kod obližnje crkve, u selu, gradu ili naselju.

Tijekom mjeseca zna se skupiti dosta kovanica u kuvertama da ih papirnata kuverta jedva može nositi. Nekada to bude više, nekada to bude manje kovanica, ali redovito ih se skupi dosta. Dakle, što s kovanicama? Kovanice od 5 kuna neki ljudi jako vole skupljati za štednju. Dakle 5 kuna može se prikupljati u »kasicu prasicu«. Vjerojatno se u jednoj godini tako ne može prikupiti za novi stan, pa ni novi auto. No nešto će se sigurno uštedjeti, a i vježbat će se štednja. Jer nekim je ljudima štednja novca toliko strana da će ih i kratkoročan uspjeh s »kasicom prasicom« i nekoliko kovanica od 5 kuna već učiniti boljim upraviteljima. Ostatak sitnoga kovanoga novca u kuvertama, pa i taj ušteđeni u »kasici prasici«, može se vrlo lijepo i plemenito iskoristiti i za darivanje. »Zazveckati« s dosta kovanica može se i u crkvi prilikom skupljanja milodara (začudili bi se mnogi do kojega velikoga iznosa može ići šaka kovanica!). Također, može se i u autu ili na biciklu imati kasica koja služi za darivanje prosjacima na koje tko naiđe na putu. Može se i »planirati« da se na kraju mjeseca nakupljene kovanice daruju poznatomu prosjaku koji stoji kod obližnje crkve, u selu, gradu ili naselju. Prikupljanje kovanica svakako može biti s plemenitim ciljem darivanja, tako da se na kraju godine ili mjeseca daruje nekoj ustanovi (ili još bolje osobi) novac koji se marljivo prikupljao. Ili da se za taj novac kupi hrana ili potrepštine koje su nužne za neku siromašnu obitelj ili potrebite. Neka doba iščekivanja i dolaska Gospodinova potakne na veće velikodušnosti i suosjećanje s potrebitima.