POSTUPAK OVLADAVANJA KONTROLOM TROŠENJA Metoda »kuverta-banke«

Foto: Shutterstock

Za sve je potrebna vježba i iskustvo, pa i za kućnu mini banku ili »kuverta-banku«. Ne zaboraviti da treba bilježiti svaki, baš svaki trošak. Na cedulju ili u mobitel ili dopisati na račun (iz pamćenja se izgubi brzo)… U svakom slučaju najbolje je obračun s kuvertama raditi svaki dan (traje oko 1 minutu). Podijeliti novac u kuverte, za početak u četiri: darivanje; hrana i higijena; briga (odijevanje, režije, prijevoz, zdravlje itd.); ostalo.

Idealno bi bilo zaboraviti da postoji banka i bankomat ili kartica, zamisliti da postoji samo novac u kuvertama i da se samo tim iznosom mora raspolagati kako god se zna i umije. Naravno da će neki troškovi biti lakše odrađeni s e-banke ili s kartice jer je jednostavnije, ali zasad to treba zaboraviti!

Kod kuverata je važno da se nastoji trošiti isključivo gotovina, da bi se lakše pratilo i lakše radio dnevni obračun. Treba ponoviti da se uvijek nastoji uzeti ista novčanica/iznos iz »kuverta-banke« kako bi se lakše obračunalo sve na kraju dana: vratilo ostatak novca s računima i rasporedilo po kuvertama. Ne treba se brinuti suviše oko detalja – da je točno raspoređen novac između kategorija/kuverata, puno je važnije da se imaju svi računi ili bilješke za ukupno potrošen novac iz sve četiri kuverte. Kad završi mjesec, najbolje je skupiti sve račune i podijeliti po redu od najmlađega do najstarijega. Eventualni ostatak novca iz kuverata treba pribrojiti novomu novcu za sljedeći mjesec koji se namjerava podići s bankomata i onda se taj ukupan iznos ponovno podijeli u četiri kuverte. Prošli računi spreme se u posebnu kuvertu na kojoj se napiše da su to računi za određeni mjesec.

Nakon što se svlada »kuvertiranje«, polako se može početi i unositi račune u neki notes, excel tablicu ili online aplikaciju ili program (Moneymanager.ex ili bilo koji priručni alat koji se čini prikladnim za praćenje). No tijekom prvih mjeseci upravljanja novcem i potrošnjom možda se ne treba još opterećivati knjigovodstvom – upisivanjem svakoga računa, nego se samo baviti kuvertama i praćenjem potrošnje. Idealno bi bilo zaboraviti da postoji banka i bankomat ili kartica, zamisliti da postoji samo novac u kuvertama i da se samo tim iznosom mora raspolagati kako god se zna i umije. Naravno da će neki troškovi biti lakše odrađeni s e-banke ili s kartice jer je jednostavnije, ali zasad to treba zaboraviti! Jedini kanal potrošnje zasad je gotovina – u kuvertama. To je ujedno i najbolja samokontrola i kočnica kod nepotrebnih ili impulzivnih izdataka. Ako se želi kupiti nešto hirovito, sjetit će se da se za takvo što ovaj mjesec nema novca. Dakle ili će se morati štedjeti neko vrijeme – da bi se to kupilo – ili će se morati toga odreći. Ujedno se tako uči što su zaista prioriteti i razumna potrošnja, a što potrošnja iz hira i zadovoljenja strasti ili ugode.