ZBRAJANJE I MNOŽENJE NA ŠALTERU Dva plus dva je dvanaest?

novac
Foto: Shutterstock

Vođenje računa o financijama važno je iz mnogo razloga. Jedan od njih je budnost i učenje o tome što je novac te kako dolazi i odlazi. Zašto je to važno? Zato što je mnogo stvari danas podložno zakonima tržišta, pa tako i novac. Novac se nudi na svakom koraku, kao sir i jaja na tržnici. Ovdje je ovakav novac, ondje onakav, tamo je zapakiran u jednom paketu, tu u drugom, čini se da samo treba poželjeti i da će se novac stvoriti. Ali pod koju cijenu?

Da su 2 + 2 uvijek 4, ali 2 + 2 + kamate ponekada su 8 ili 12 i više. Znači da kupnja na kredit podrazumijeva plaćanje i do nekoliko puta većega iznosa.

Osim kamatarskih letaka po vozilima javnoga prijevoza i stupovima na kojima se nudi novac brzo i »povoljno« (uz lihvarske kamate) poznat je i slučaj već izrađenih »ugovora« koje neke banke šalju umirovljenicima, koje samo trebaju potpisati i vratiti poštom i »dobit« će desetke tisuća kuna na račun, kao i slični »čudotvorni« instantni načini kako brzo i lako doći do slatkoga novca. Tu su i već ustaljene kreditne, debitne i revolving-kartice, bankovni paketi koji uključuju znatno veće minuse po računu uz nekoliko promila povoljnije kamate na razne kredite, a sve za »malo« veće bankovne naknade. Primjerice, ne tako davno u »modi« su bile i razne stambene štedionice (vlada ih je dodatno stimulirala) koje imaju uvijek neku »napomenu« sa strane. Pa su tako za vrijeme rasta tržišta nekretnina neki doživjeli da im se zbog ukazane prilike kupnje stana više isplatilo raskinuti stambenu štednju prije isteka, izgubiti sve beneficije i debelo platiti banci naknadu za prijevremeni raskid (do nekoliko tisuća kuna po štednji), nego uzimati kredit uvećan za taj iznos. Budući da su kamate na 20-30 godina stambenoga kredita toliko velike, više se isplatilo banci dati naknadu za raskid štednje od nekoliko tisuća kuna nego uzeti toliko veći kredit kojemu kamata onda skoči za nekoliko tisuća eura. Paradoks: oni koji su to doživjeli trebali su platiti banci da vrati ušteđeni novac i još je trebalo platiti banci da im posudi svoj novac putem kredita. Tko zna – zna.

Kao što je športski trener rekao: obrazovanje je ključ. Teško se te stvari mogu znati i razumjeti ako se ne razumije jednostavna matematika koja je vrlo brzo savladiva uz trud o upravljanju vlastitim novcem. Nije potrebno veliko obrazovanje – samo ono osnovno. Da su 2 + 2 uvijek 4, ali 2 + 2 + kamate ponekada su 8 ili 12 i više. Znači da kupnja na kredit podrazumijeva plaćanje i do nekoliko puta većega iznosa.

Pitanje koje može pomoći u budućnosti: Trošimo li lakše novac do kojega lako dođemo ili onaj do kojega teško dođemo (i kako se to odražava na našu marljivost i trud u poslu koji radimo)?