KAKO POTROŠITI MANJE U TRGOVINI? U kupnju se ne ide na prazan želudac

Foto: Shutterstock

Troškovi se mogu smanjiti i ako se obrati pozornost na to koliko se novca troši na prehranu. Iako je lijepo kad se obitelj okupi oko obilna stola i blaguje hranu uz veselo i radosno raspoloženje i razgovor, nerijetko se u tome znade i pretjerati.

Postoje oni koju »kupuju« ljubav gostiju za stolom isključivo količinom hrane, no gostiti se može, osim uz velike količine, i kreativnošću, ljepotom pripreme, a i jednostavnošću hrane. U tome sigurno pomaže ušteda u mjesečnom proračunu kod kupnje prehrambenih namirnica, što motivira da se sva hranu iskoristi i pripremi na najbolji mogući način. To ne mora nužno biti ni količinski ni nutricionistički bogat objed, ali može biti napravljen i poslužen iz srca.

Krjeposti umjerenosti
Kada se hrana kupuje planirano s prethodno načinjena popisa ne samo da se uštedi na hrani, nego i na vremenu, a i obroci su konkretniji i nutritivno bogatiji.

Izdvajanje za prehrambene namirnice za četveročlanu obitelj u iznosu 2000-3000 kuna bit će u prosjeku više nego dovoljno za jedan mjesec. Dok postoje brojne gladne obitelji, mnoge obitelji u Hrvatskoj taj prosjek premašuju i za dvostruki iznos. Mnogo se hrane na kraju baca. Možda će na prvi dojam zbog mentaliteta zvučati odviše rigidno da se na hrani treba štedjeti, posebno zbog povijesnih okolnosti u kojima su mnoge obitelji (bile) gladne, no treba uvijek napomenuti ispravnu motivaciju, koja nije škrtarenje na hrani, nego stjecanje krjeposti. Motiv je dakle važan, a motiv nije uzastopno pokazivanje ili dokazivanje ljubavi rasipnošću hranom ili bogatstvom stola, nego je motiv krjepostan život – riječ je o krjeposti umjerenosti u jelu i piću.

Ono što može pomoći kod kupnje hrane jest donijeti odluku da se hrana što više priprema kod kuće. Da se manje kupuje vani, npr. u pekarnicama, restoranima brze hrane ili »usput«. Također, u kupnju hrane treba se ići planirano (npr. jednom tjedno) i to ne na prazan želudac jer čovjek nesvjesno kupuje više hrane kad je gladan. Kada se hrana kupuje planirano s prethodno načinjena popisa ne samo da se uštedi na hrani, nego i na vremenu, a i obroci su konkretniji i nutritivno bogatiji.

Obiteljski proračun

Profesor David Isaacs govori da roditelji moraju pomoći svojoj djeci da uvide kako način na koji troše svoj novac odražava njihove vrijednosti. On kaže da je dobro razgovarati o obiteljskom proračunu kao numeričkoj mjeri obiteljskih vrjednota. Koliko potrošnja novca odražava numeričku mjeru vrijednosti? – pitanje je za svaku obitelj.