Nakon više godina promjenjivoga vremena i Providnost se pobrinula da treći listopadski tjedan više poprimi ljetni nego jesenski štih, što je mnoge mlade izvuklo iz njihovih naslonjača i zone komfora te aktiviralo da tijekom 72 sata čine remek-djela ljubavi i solidarnosti. Više od tri tisuće volontera u 11 hrvatskih gradova okupila je ovogodišnja, šestu godinu zaredom održana, volonterska priča »72 sata bez kompromisa« koju su pokrenuli i većinom je organiziraju mladi katolici organizirani u udrugama civilnoga društva, ali i pri biskupijama. U tri dana održavanja – od 17. do 20. listopada – u 400 akcija prikupili su više od 40 tisuća volonterskih sati, ne računajući pripremu i organizaciju koja je trajala cijelu godinu. Nadahnuti brojnim pričama i iskustvima dosadašnjih sudionika »72 sata bez kompromisa«, geslom »Zakači se za volontiranje« organizatori su poslali poruku da darivanje vlastitoga vremena, znanja, vještina i osmijeha za drugoga ne ostavlja ravnodušnim, jer – kažu – tko se prijavi jedne godine, »zakači se« za volontiranje. Stoga iz godine u godinu broj volontera i gradova raste, a najčešći razlog prijave za volontiranje usmena je preporuka prijatelja. Tako su se »72 sata bez kompromisa« uspjela prometnuti u najveći volonterski projekt mladih u Hrvatskoj koji je posebno prepoznatljiv po dojmljivim zelenim majicama koje nose volonteri, a projekt je još jednom pokazao snagu koja leži u vjernicima i Crkvi, u onima koje ispravne vrijednosti potiču na zauzimanje za bližnje i potrebite. Prikupljanjem dojmova i fotografijama prošetali smo cijelom Hrvatskom da se dobije slika mladih i pokaže koliko se dobroga može učiniti u samo 72 sata…

DUBROVNIK
Od 72 sata do cjelogodišnjega volontiranja

Najjužniji hrvatski grad Dubrovnik ove je godine imao 250 volontera na 25 različitih akcija, a zajedničkim su snagama volonteri odlučili svoj grad učiniti boljim mjestom za život. Mladi su tako od jutra počeli uređivati odmorišta, zelene površine, ali i pripremati kolače i sok od metvice. Predanost i služenje potrebitima, svjedoče tamošnji organizatori, kod mladih Dubrovčana ne traju samo 72 sata, nego 8760 sati – tijekom cijele godine. I dubrovački biskup Mate Uzinić do sada je svake godine sudjelovao kao volonter u projektu »72 sata bez kompromisa« u svojoj biskupiji, a kao zahvalu za potporu u ime organizatora – Studentskoga katoličkoga centra Dubrovnik i Vijeća za mlade i Caritasa Dubrovačke biskupije – uručili su mu dar koji su volonteri sami pripremili.

Mnogo se više dobiva kada dajemo, a ne kada tražimo da nam daju,
a ‘72 sata bez kompromisa’ primjer je takva davanja.
Radostan sam što su se mladi uključili u tako veliku broju u volonterske akcije,
a to je rezultat molitve, ne samo volontera, nego cijele Crkve
dubrovački biskup Mate Uzinić
KARLOVAC
Zatvorili projekt s kardinalom

U obranu najmanjih, najpotrebitijih i najranjivijih u društvu projektom »72 sata bez kompromisa« odlučili su krenuti i Karlovčani okupljeni u udrugu ZAMAK (Zajednica mladih katolika) koja je ove jeseni prvi put počela s volontiranjem. No oduševili su sve odazivom jer se okupilo 115 volontera u 16 različitih akcija kojima su dali domišljate nazive, poput »Dokolica i okolica«, »Nazorovi muškarci«, »Maštaonica«, »EkočistKA«… Oba dana projekta od ranih jutarnjih sati volonteri se nisu odmarali, užurbano su raznosili boju, kistove i druge materijale te pomagali u Karlovcu, a nakon što su svoj hod na otvorenju stavili pod zagovor sv. Josipa u njegovu svetištu, karlovački su volonteri imali čast zatvoriti projekt sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem na Baniji.

OSIJEK
Viseći most u beskompromisnoj boji

U njihovu je gradu poznati Viseći most preko Drave zasvijetlio u karakterističnoj beskompromisnoj zelenoj boji projekta. Osijek je tako i na vanjski način manifestirao kako se ni nakon dvije godine uključivanja u »72 sata bez kompromisa« nisu umorili. Ove godine u organizaciji SKAC-a Osijek volontiralo je 353 volontera, a u manjim su se skupinama rasporedili u različite akcije – radionice za mlade, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje i uređivanje domova i okoliša, kreativne radionice… Volonteri su tako svoju ljubav dijelili na različitim mjestima, a projekt je zaključen misom u konkatedrali sv. Petra i Pavla.

Niste zaradili novac, ali ste na velikom dobitku: doznali ste da možete,
da ste dobre osobe koje drugima pomažu, stekli ste prijatelje i zadobili zahvalnost,
naučili ste da najviše vrijedi ono što se ne može ničim platiti
sisački biskup Vlado Košić
METKOVIĆ
Pokazali se kao vrsni ličioci

U druženju s najmlađima, ali i najstarijim sumještanima, prošao je projekt u Metkoviću, gdje se neretvanska mladež predvođena Framom priključila te darovala vlastita 72 sata ljudima u potrebi. Uzbudljivi volonterski dani uključivali su bojenje kuće, a osim što su se pokazali kao vrsni ličioci, mladi Metkovci pobrinuli su se da »tetama spremačicama« u mjesnom domu za starije i nemoćne osobe osiguraju »slobodne dane«. Naime, tamo je vrijedna ekipa čistila prozore i prala podove, a dio ih se družio s umirovljenicima, kojima su donijeli mnogo smijeha. Oslikavali su i klupe u dječjem parkiću, a u metkovskoj gradskoj knjižnici volonteri u prepoznatljivim zelenim majicama održali su kreativne radionice, čitali, glumili i pričali pošalice te se tako vratili u dječje i bezbrižne dane. No mnogo su ozbiljniji bili na misama otvorenja i zatvaranja u župi sv. Ilije proroka.

ZAGREB
Najbrojniji volonteri surađivali s Caritasom

Iskre nježnosti, topline i radosti rasplamsale su beskompromisne akcije u Zagrebu, njih 125 u radno-ekološkim i socijalnim pitanjima, a osim što je se više od 950 volontera u glavnom gradu Hrvatske upoznalo sa životnim borcima u više bolnica, imali su priliku zapjevati i s osobama u zlatnoj životnoj dobi. Neki su jačali mišiće cijepajući drva, dok su pripremali obroke za druge volontere, a više je akcija realizirano uz Caritas, a mladi su radili na podijeli odjeće i obuće, u projektu »Socijalna košarica« i »Korak za život« te su se susreli s Caritasovim korisnicima po kućama. Tako su mladi volonteri plesali s oboljelima od Alzeheimerove bolesti, pekli palačinke u domovima za nezbrinutu djecu, prikupljali sredstava za siromašne i potrebite. U sjedištu SKAC Palme u bazilici Srca Isusova projekt je započeo, a završio misnim slavljem zahvale za sva dobra djela učinjena u 72 sata u zagrebačkoj prvostolnici.

Poručio bih našim mladima u Karlovcu,
mladima diljem Zagrebačke nadbiskupije i domovine – bez kompromisa!
Što to znači ‘72 sata bez kompromisa’? Znači, bez kompromisa činiti dobro
i to je ono što Isus danas pohvaljuje
zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić
SISAK
Ustrajati činiti dobro

Drugi put u veliki volonterski maraton mladih uključili su se mladi Siščani koje je na angažman i pomaganje potaknuo Ured za pastoral mladih Sisačke biskupije. Nije bilo teško okupiti one koji su svoju mladenačku energiju i entuzijazam odlučili staviti na raspolaganje potrebitima pa je 170 mladih volontera u 23 akcije pokušalo promijeniti svakodnevicu nabolje. Akcije su uključivale druženje s djecom, uređivanje okoliša osnovnih škola, radionice sa slijepima i osobama s invaliditetom, među kojima su bili i korisnici zajednice »Vjera i svjetlo«. Volontere je na sisačkom području u jednoj akciji – onoj u Udruzi za terapijsko i rekreacijsko jahanje – posjetila i Predsjednica Republike Hrvatske, koja je pokroviteljica »72 sata bez kompromisa«. Zaključak projekta bio je u sisačkoj katedrali, gdje je volonterima zahvalio i sisački biskup Vlado Košić što su tijekom tri dana ustrajali činiti dobro.

SLAVONSKI BROD
Zadaće nisu mogli birati

U petnaest akcija odlučno i sa željom da učine nešto dobro 120 mladića i djevojaka u gradu na Savi prionulo je na posao. Mladi su još pokazali snagu zajedništva i solidarnosti prihvaćajući poslove koje do tada mnogi od njih nisu nikada radili, poput skupljanja lišća, bojenja, ali i uređenja životnoga prostora obitelji u potrebi. Nisu, kao ni u drugim gradovima, Brođani mogli birati zadaću koju će dobiti, oni su ponudili svoje ruke kako bi postali sudionici lijepe priče. Iako su se neki od njih susreli i s teškim životnim sudbinama, sve su to uspjeli nadvladati uz veliku motivaciju i snažnu vjeru. Među volonterima bili su i učenici slavonskobrodske gimnazije te Ekonomsko-birotehničke škole.

SPLIT
Otkrivanje talenata

Od pozivanja građana na dobrovoljno darivanje krvi preko prženja slasnih fritula koje su podijelili korisnicima doma za starije i nemoćne do bojenja doma za djecu i oslikavanja murala – uljepšali su mladi volonteri svojim angažmanom lice grada u kojem je projekt »72 sata bez kompromisa« rođen i prvi put održan 2014. godine sa 200 volontera. Ove godine bilo je više od 700 mladih grada pod Marjanom. U akcijama su odlučili otkriti vlastite talente i potencijale, a Split se doslovno zazelenio u majicama mladih koji su s veseljem sudjelovali u volonterskim zadaćama i avanturama, među kojima su bili i čišćenje kanjona rijeke Cetine, šišanje beskućnika u udruzi MoSt, terapijsko jahanje korisnika Centra za odgoj i obrazovanje »Juraj Bonači«… Sve u organizaciji Studentskoga katoličkoga centra SKAC Split, koji je uoči volonterskoga maratona organizirao i humanitarni koncert na Rivi za podršku rada Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja pri Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije.

SUHOPOLJE
Pune ruke posla, puna srca zahvalnosti

Među brojnim gradovima jedina općina koja sudjeluje u »72 sata bez kompromisa« smještena je u Suhopolju. Po još nečemu jedinstvena su 72 sata u Suhopolju. To je jedino mjesto u kojem organizator nije crkvena udruga ili organizacija, nego Savjet mladih općine Suhopolje. Ipak, mladi su otvorili i zatvorili projekt misnim slavljem u župnoj crkvi Terezije Avilske. Vrijedne ruke mladih – kojima je stigla pomoć iz Zagreba i Češke – obojile su ograde suhopoljske škole te župne crkve u Orešcu i Cabuni, uredile dječje igralište, sadile cvijeće, uredile vanjski prostor udruge umirovljenika, pomogle u čišćenju starim i nemoćnim sumještanima. Svojim su primjerom pokazali da se i u malim sredinama mogu napraviti velike stvari uz volju, trud i zajedništvo. Bili su to dani kada se u Suhopolju dijelio osmijeh, primao zagrljaj, množila zahvalnost.

ZADAR
Zadovoljstvo u pomaganju i doživljenom zajedništvu

Košarkaškim turnirom u Domu za odgoj djece i mladeži između štićenika toga doma i volontera na neobičan je način u Zadru završilo ovogodišnjih »72 sata bez kompromisa«. U još 20 aktivnosti u raznim ustanovama sudjelovalo je 150-ak volontera, a među projektima bili su i oni u posudionici medicinskih pomagala i posudionici dječje odjeće te udruzi za autizam, gdje su čistili prostor i dezinficirali brojne loptice kojima se djeca koriste tijekom godine u igri. Ispred trgovačkih centara prikupljale su se namirnice… Jedna od točaka bilo je i druženje u dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa »Zmajević«, gdje su volonteri iznijeli dojmove, a sve je započelo misom u katedrali sv. Stošije. Svi volonteri, među kojima su neki prvi put ove godine sudjelovali u akciji, izrazili su veliko zadovoljstvo zbog pružene pomoći drugomu i doživljenoga zajedništva.

SINJ
Uključeni i sudionici župne kateheze

Na području Sinja mladi koje je okupilo tamošnje svetište i župa Gospe Sinjske uključili su se u osam akcija, a uz prikupljanje hrane po trgovačkim centrima organizirani su i športski sadržaji. Drugoga dana volontiranja mladima su se pridružili i polaznici župne kateheze za djecu, a svi su se družili s korisnicima Centra »Juraj Bonači«. Fokus je bio na pomoći socijalno ugroženima pa je napore volontera pozdravila i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac. Uz Sinj, u akciju se prvi put priključio i Trilj.