KAKO ŽIVJETI UZORAN BRAK Prepoznati svetost braka unatoč pritisku sekularizacije

Foto: Sisačka biskupija | Biskup Vlado Košić krstio je Ivana Frana, peto dijete u obitelji Tomislava i Kristine Židak u župi sv. Martina u Martinskoj Vesi

U medijima sekulariziranoga zapadnoga društva vrlo je teško pronaći vijesti ili analize koje bi kao primjer uspješnoga braka istaknule nekoga svetca koji je kao vjernik laik živio uzoran brak ili tekstove koji bi govorili o težnji k svetosti braka kao preduvjetu uspješna odnosa supružnika. No takva pojava, potiču iz »Obitelji i medija«, ne treba obeshrabriti suvremene muškarce i žene koji žive u braku i koji osim uloge supružnika imaju i ulogu roditelja i odgojitelja.

»Roditelji trebaju biti svojoj djeci – riječima i djelima – prvi učitelji u vjeri. Misija kršćanskih supružnika ostvaruje se i činom krštenja njihove djece i pratnjom na putu primanja ostalih sakramenata, kao i njegovanjem ljubavi prema Bogu i poticanjem zahvale Bogu za sve njegove darove«, podsjeća projekt »Obitelj i mediji«

Što su supružnici svjesniji da je Bog dio bračnoga i obiteljskoga života, time raste ljubav i poštovanje između supruga i supruge te između roditelja i njihove djece.

Kao suprotnost prikazivanju braka i obitelji u sekulariziranom kontekstu projekt »Obitelj i mediji« referirao se na konferenciju o svetosti braka i obitelji koja je održana krajem svibnja u Rimu na Papinskom sveučilištu sv. Križa. Osim sakramentalne dimenzije, kršćanski se brak u mnogočemu razlikuje i od svih »modernih« poimanja međuljudskih odnosa. On nije »ugovor« dviju individua koje stupanjem u brak ostaju dvije individue, nego čin kojim supružnici – muškarac i žena – postaju jedno tijelo, podsjećaju iz »Obitelji i medija«. Iz braka proizlazi i još jedna dimenzija zapostavljena u suvremenom društvu, o kojoj se govorilo na konferenciji na Sveučilištu sv. Križa, a to je pitanje odgoja djece u vjerskom duhu. »Roditelji trebaju biti svojoj djeci – riječima i djelima – prvi učitelji u vjeri. Misija kršćanskih supružnika ostvaruje se i činom krštenja njihove djece i pratnjom na putu primanja ostalih sakramenata, kao i njegovanjem ljubavi prema Bogu i poticanjem zahvale Bogu za sve njegove darove«, prenosi portal projekta »Obitelj i mediji« neke zaključke rimske konferencije. »Brak i obitelj su poziv – oni nikako ne mogu biti stanje koje nema jasnu svrhu. Bog poziva muškarca i ženu da se ujedine u zajedničkom životu punom ljubavi, a Krist prati supružnike na njihovu životnom putovanju da bi njihova ljubav postajala zrelija kroz sve teškoće. Supružnici svoj sveti poziv prenose u praksu tako što sa Stvoriteljem sudjeluju u prenošenju života i rađanju nove djece Božje«, zaključuju iz »Obitelji i medija«.

Od šezdesetih godina 20. stoljeća broj brakova u Europi manji je za 50 %. Prije 60 godina na 1000 europskih stanovnika bilo je osam brakova, a danas je njih četiri na tisuću stanovnika. U Hrvatskoj su u 2021. godini sklopljena 18 203 braka, a rastavljeno ih je 5100. Uzroke takvoj velikoj razlici možda treba tražiti i u raznim protupandemijskim ograničenjima.