KAPELA SV. APOSTOLA U ŠAGUDOVCU Ovjekovječen apostolski rastanak

Na obroncima Medvednice (68)

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Apostola u Šagudovcu

Župa i općina Gornja Stubica nalazi se na sjevernim obroncima Medvednice na površini od 50 km2. Župa je osnovana u 13. st., a općina g. 1993. Na uzvisini iznad Stubičke doline na adresi Šagudovci br. 28 nalazi se kapela koja je posvećena rastanku svetih apostola. Prva je izgrađena g. 1669. kao zidana crkva s drvenim tornjem i zvonom.

Ulaz u crkvu četvrtastoga tlocrta s ravnim zidom svetišta i pjevalištem iznad ulaza je ispod zvonika. Na bočnim zidovima sa svake strane nalaze se lučni prozori s vitražnim slikama Jaganjca Božjega, sv. Vinka Paulskoga, sv. Mihaela, sv. Florijana i sv. Ivana evanđelista

Kroz povijest kapela je nekoliko puta stradavala u požarima u kojima je uništen inventar. Očuvan je kalež iz g. 1697., koji je poklonio zagrebački podžupan Đuro Zaverški. Nova crkva izgrađena je g. 1901. (9 x 4 m), a g. 1964. dograđen joj je dvokatni zvonik ispred pročelja s dva zvona. Obnovljena je g. 1987., a današnji izgled dobila je temeljitim uređenjem unutrašnjega i vanjskoga dijela od g. 2009. do 2012. U spomen na radove koji su izvedeni marom i trudom Šagudovčana i ostalih vjernika postavljena je ploča na pročelje na dan proštenja 18. srpnja 2010. Poslove su nadzirali svećenici Dubravko Škrlin Hren i Franjo Pranjić. Kapelu je blagoslovio gornjostubički župnik mons. Ivan Špoljar.

Medaljon sa simbolom Svetoga Duha

Ulaz u crkvu četvrtastoga tlocrta s ravnim zidom svetišta i pjevalištem iznad ulaza je ispod zvonika. Na bočnim zidovima sa svake strane nalaze se lučni prozori s vitražnim slikama Jaganjca Božjega, sv. Vinka Paulskoga, sv. Mihaela, sv. Florijana i sv. Ivana evanđelista. Između prozora razmještene su slike Majke Božje, Isusa pred Pilatovim sudištem i križnoga puta. U svetištu na začelnom zidu nalazi se slika Zvonka Pižira iz Gusakovca s prikazom Krista i dvanaest apostola prije Isusova uzašašća. Iznad slike je medaljon sa simbolom Svetoga Duha, a ispod je postavljeno svetohranište s kipićem sv. Roka. Bočno kraj titularne slike nalaze se postolja s kipovima okrunjene Djevice Marije s Djetetom i sv. Mihovila.

Mise su nedjeljom u 8 sati prema rasporedu misa za Šagudovec, Dubovec i Dobre Zdence koji se objavljuje u župnom listiću.