Katolički socijalni aktivizam

NOVA KNJIGA GLASA KONCILA

“Katolički socijalni aktivizam. Članci, rasprave i predavanja” nova je knjiga objavljena u biblioteci Hrvatska katolička baština 20. stoljeća u izdanju Glasa Koncila.

Knjiga, koju je priredio Ivan Čulo, donosi izbor tekstova svećenika Jose Felicinovića (1889. – 1984.), socijalnog mislioca, vrlo plodnog pisca i publicista, koji je objavio preko 30 knjiga, više stotina članaka, prikaza i prijevoda s više jezika. Svojim požrtvovnim radom i pisanim djelima obilježio je prvu polovicu prošloga stoljeća u životu Paga i Zadra.

U tekstovima kritički piše o kapitalizmu, marksizmu i formalnoj demokraciji suprotstavljajući im i ističući potrebu izgradnje sustava prožetog vrjednotama kršćanske solidarnosti, u kojem je duhovni čovjek ukorijenjen u svom narodu.

Uz izvorne tekstove knjiga sadrži uvodni esej o povijesno-političkim okolnostima Felicinovićeva života i djelovanja, Felicinovićev životopis, bibliografiju i literaturu.

Kako cjelovitiji prikaz njegova djela dosada nije objavljen, knjiga izabranih Felicinovićevih članaka, prikaza i eseja uz opsežni prikaz života i djela predstavlja značajan doprinos u hrvatskoj kulturi, a osobito Paga. (vp)