KATOLIKA TEK 0,3 % Kineski katolici u središtu koronavirusa

Katedrala sv. Josipa u Wuhanu

Već dugo je cijeli svijet u svojevrsnoj panici i strahu zbog pojave koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je zbog toga izvanredno stanje, a kineske su vlasti, kako bi zaustavile njegovo širenje, poduzele posebne mjere u Wuhanu s oko 9 milijuna stanovnika.

»Crvena crkva«

Wuhan je glavni grad pokrajine Hubei u srednjoj Kini, utemeljen oko g. 1500. prije Krista, a danas je i sjedište katoličke nadbiskupije i metropolije Hankou. Naime, sadašnji novi grad Wuhan nastao je g. 1927. ujedinjenjem triju susjednih gradova na rijeci Jangce: Hankou, Wuchang i Hanyang. Duhovno katoličko središte je katedrala sv. Josipa u Wuhanu, koju je izgradio g. 1876. talijanski misionar o. Angelus Vaudagna te može primiti nešto više od 1000 vjernika.

Zanimljivo je spomenuti da se, u sklopu sadašnje pojave koronavirusa, katedrala nalazi točno nasuprot središnje wuhanske gradske bolnice. Imala je prilično burnu povijest jer je teško oštećena u bombardiranju u prosincu 1944. pa je obnovljena g. 1948., zatim porušena g. 1966. te ponovno podignuta i otvorena u travnja 1980. Ima još šest župnih crkava. Crkva sv. Spasa, izvornoga nazivlja Gospina crkva, izgrađena je s prepoznatljivim kineskim arhitektonskim primjesama g. 1930. i velikim bijelim kamenim križem na pročelju iznad ulaznih vrata, napravljenim u Engleskoj. Crkva Kršćanske slave znana je i kao »crvena crkva« zbog jarke boje cigle od kojih je podignuta g. 1931. povodom 100. godišnjice rođenja prvoga misionara u Wuhanu o. Johna Griffitha.

Najveća wuhanska župna crkva

Može primiti oko 1000 vjernika pa je najveća wuhanska župna crkva. Katoličku crkvu Hanyang s dva nevelika tornja počeo je graditi 1921. irski misionar o. Edward Galvin, a završio ju je g. 1936. Široka je 15, a duga 50 metara. Kao ni za prethodnu, jednako se tako ni za katoličku crkvu Huayuanshan ne zna komu je posvećena.

Gotovo je sigurno da je nazvana po brdu Huayuanshan jer je smještena u njegovu južnom podnožju. Izgrađena je po zamisli o. Vincenza Epiphanea Carlassarea, misionara iz Italije, koji ju je i dizajnirao nakon što je dovršena g. 1889. Najstarija katolička crkva u Wuhanu je Tsung Tsin. Podignuta je g. 1864. zahvaljujući spomenutomu misionaru iz Velike Britanije o. Johnu Griffithu. U katolicima nesklonim vremenima služila je kao skladište papira, a g. 2000. ponovno je pretvorena u liturgijski prostor. Crkva Boquan izgrađena je g. 1840. u rimskom stilu okružena drvećem, podsjeća na latinski križ, a za njezinu je izgradnju zaslužan misionar iz Italije, čije se ime ne navodi.

Rijetki podatci

Prema službenim podatcima iz 2017. katolika je u Wuhanu 0,3 %, a najbrojniji su nereligiozni 79,2 % (skupa sa 0,9 % taoista), slijede budisti sa 14,7 %, pa protestanti sa 2,9 %, zatim muslimani koji čine 1,6 % te 2,6 % ostalih. Budući da doista rijetki podatci, posebice crkveno-vjerski, dopiru do javnosti izvan kineskih granica, prema podatcima iz g. 1950. nadbiskupiji Hankoui, utemeljenoj 1946., pripada osam sufraganskih biskupija: Enshi, Hanyang, Laohekou, Puqi, Qichun, Wuchang, Xiangyang i Yichang, no zbog kineskih političkih prilika (najvjerojatnije) ni jedno crkveno sjedište (nadbiskupija i sve njezine biskupije) nemaju od vlasti priznate ordinarije. (S. B.)