OD DRVENIH DO VIRTUALNIH Popularnost adventskih kalendara za odbrojavanje do Božića

Čokoladni, športski, kozmetički – samo su neke od mnogobrojnih izvedaba adventskoga kalendara koje su pronašle svoje mjesto u trgovinama i kapitalističkoj kulturi, no kao da po strani ostaje njegovo izvorno značenje. Iako danas nije potreban kako bi se prisjetilo da dolazi svetkovina Kristova rođenja, svakodnevno otvaranje adventskoga kalendara i njegovih »prozorčića« može pomoći u vjerničkoj pripremi i biti podsjetnik da se nađe vremena za vođenje svojevrsnoga duhovnoga dnevnika uoči Božića. Slično kao i adventski vijenac s četiri svijeće – koji je u našu kulturu stigao iz njemačke protestantske tradicije – i kalendari imaju svoje vjersko utemeljenje te su važan simbol došašća.

Kratka povijest adventskih kalendara vodi u 1851. godinu, kada je ručno izrađen prvi adventski kalendar, a sastojao se od daske na koju su bile nalijepljene sličice s vjerskim motivima. Prije toga – kada papir još nije bio toliko dostupan – adventski su kalendar protestanti, njemački luterani, izrađivali tako da su kredom po zidu ili vratima označavali svaki dan u prosincu, odbrojavajući dane do Božića. U povijesnim prikazima među prvim klasičnim adventskim kalendarima spominje se onaj iz 1902. godine u Hamburgu u obliku božićnoga sata za djecu, a važan je i onaj nastao dvije godine kasnije koji se distribuirao kao prilog i dar čitateljima novina »Neues Tagblatt Stuttgart«. Popularnost tiskanih adventskih kalendara počela se tako širiti po cijelom svijetu, a jedan od zaslužnika jest Nijemac Gerhard Lang koji je bio inspiriran onim što mu je majka izrađivala u djetinjstvu – 24 slike u boji koje su bile pričvršćene za komad kartona. Lang je na svoje adventske kalendare stavio i prozorčiće, tj. mala vrata te je doživio komercijalni uspjeh u Njemačkoj, no proizvodnju je nakon tridesetak različitih izdanja zaustavio zbog nedostatka kartona tijekom Drugoga svjetskoga rata, ali i zbog dolaska na vlast nove ideologije koja je vjersku simboliku zamijenila novim znakovljem.

Najčešći su motivi na adventskim kalendarima u službi odbrojavanja do Božića jaslice, blagdanski motivi, kao i prikazi svetaca, poput sv. Nikole i drugih. Kartice s prozorima na adventskom kalendaru otkrivaju slike, dijelove priča, male darove, ali i biblijske citate i molitve. Da bi se vratila istinska bit Božića, bez obzira na užurban raspored tijekom sljedećih tjedana, adventski kalendar želi biti podsjetnik da se nađe vrijeme za molitvu i za voljene kako bi se približilo malenomu Isusu iz Nazareta.

Jedan od popularnijih vjerskih adventskih kalendara – koji ove godine doživljava svoje peto izdanje – jest internetski adventski kalendar Irske biskupske konferencije koji pruža obiteljske molitve i prijedloge za djelatnu ljubav u prosincu. Iza virtualnih prozorčića adventskoga kalendara daju se materijali koji se mogu rabiti u župama, školama, ali i svakom domu tijekom došašća. »Sadržaj ima cilj pomoći ljudima moliti i razmišljati o tome kako najbolje zadržati Krista u središtu božićnih priprema. Ovogodišnje internetsko izdanje adventskoga kalendara posebno je usmjereno na obitelj kao odjek na ovogodišnji pohod pape Franje Irskoj u sklopu Svjetskoga susreta obitelji«, stoji na internetskoj stranici Irske biskupske konferencije, gdje se može saznati da je mrežnu stranicu pokrenuo mjesni nadbiskup Diarmuid Martin. Suradnici na adventskom kalendaru ove su godine biskupi, svećenici, redovnici, laici, osoblje iz vijeća i ureda Irske biskupske konferencije. Virtualni adventski kalendar nudi dnevna čitanja, obiteljske molitve, misli pape Franje, poticaje za djela ljubavi u obitelji, školi i župi, prigodnu adventsku glazbu, prijedloge za čitanje…