DESNA RUKA STATIČARIMA Župnik iz košare nadzirao stanje zvonika kapele u Mraclinu

Župi Vukovina, na granici Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije, posvećenoj Pohodu Blažene Djevice Marije, pripada i kapela sv. Vida u Mraclinu. Tamošnji župnik Đuro Sabolek zajedno sa statičarima iz prve je ruke analizirao posljedice potresa na zvoniku kapele jer je i sam »putovao« u košari koja je viseći s dizalice polagano kružila oko zvonika da bi se detaljnije opazile pukotine. Kapela u Mraclinu prema tom je pregledu dobila žutu oznaku uporabljivosti.

Župnik Đuro Sabolek zajedno sa statičarima iz prve je ruke analizirao posljedice potresa na zvoniku kapele sv. Vida u Mraclinu, jer je i sam »putovao« u košari koja je viseći s dizalice polagano kružila oko zvonika da bi se detaljnije opazile pukotine.

Okolica Velike Gorice pripada predjelu Zagrebačke nadbiskupije koji je bio najbliži epicentru snažnoga petrinjskoga potresa. Rese ju drevni sakralni dragulji, crkve i kapelice koje su izdržale udar, no ostali su ožiljci na mnogima od njih. Velikogoričanima je zasigurno teško palo oštećenje župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u središtu grada, koju mještani zovu i »turopoljskom katedralom«. Potres je ozbiljno ugrozio statiku zvonika koji se nalazi nad pročeljem crkve i koji je, u slučaju jačih udara, mogao pasti i na glavni brod, čime bi se i u Velikoj Gorici ponovili prizori poput onih u obližnjem Kravarskom ili u Žažini kraj Siska. No život župe nije zamro. Dio se župnih aktivnosti nastavlja u župnom pastoralnom centru »Nazaret«, a mise u crkvi, u koju se ulazi na sporedni ulaz.

Župna crkva sv. Antuna Padovanskoga u Bukevju zasad je zatvorena za vjernike, a mještani na misna slavlja putuju desetak kilometara u obližnje Novo Čiče, u župu sv. Ivana Krstitelja. No i ondje je potres ostavio posljedice. Vidljivo je da su se neki nosivi zidovi župne crkve pomaknuli za nekoliko centimetara. Župnu crkvu u Odri načeo je zagrebački potres u ožujku, a petrinjski je ostavio dodatne i ozbiljnije posljedice.