KLASIK O BOŽIĆNOM OBRAĆENJU U NOVOM RUHU Prilika za temeljitu promjenu

Spirited
»Spirited« (Spirited); komedija/mjuzikl; redatelj: Sean Anders; glume: Will Ferrell, Ryan Reynolds, Octavia Spencer

Roman »Božićna priča« iz 1843. godine engleskoga pisca Charlesa Dickensa (1812. – 1870.) dobro je poznat i popularan klasik koji se uvijek rado čita u božićno vrijeme jer je radnja i smještena u to vrijeme, ali se rado i gledaju njegove filmske inačice, kojih ima jako mnogo, i igranih i animiranih, prilagođenih na različite načine. No uvijek je u temelju priča o promjeni lika ili likova, poput Ebenezera Scroogea, uz pomoć triju duhova: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Sada se na internetskim platformama pojavila najnovija igrana prilagodba, američki film »Spirited«, mjuzikl s puno lakopamtljivih pjesama, plesa, duhovitosti, fantazije, pozitivnoga ozračja i odličnih glavnih glumaca. Vrlo je zabavan, na trenutke veoma dirljiv, ali i poučan otkrivajući kako ljudi nakon straha i spoznaja o sebi postaju bolje osobe, pokaju se i nauče činiti dobro. No ovdje se upozorava i na to da su poneki ipak nepromjenljivi dokraja i trajno. Zato božićna ekipa duhova i njihovih pomagača to želi postići sa sljedećom nepopravljivom osobom u suvremenom svijetu sebičnih i jedino uspjehu sklonih ljudi. Izabran je takav čovjek, Clint Briggs (Reynolds), u području odnosa s javnošću. Duh sadašnjosti nekadašnji je Ebenezer Scrooge (Ferrell), koji razmišlja o mirovini.

Ono što je novo i maštovito dano jest odnos duhova prema ljudima u situacijama kada se čak rađaju simpatije i ljubavi, kao s Duhom sadašnjosti i Kimberly (Spencer), zaposlenicom u Clintovu uredu. Ona, kao i ostali, pjesmom iznosi svoje životne teškoće, posebice poslovne, s kojima se teško nosi…