»OŽENI JU I UMRI ZA NJU« Priručnik za življenje istinske muževnosti

Pravi muškarci za žene bez straha

Nakon međunarodne uspješnice »Udaj se i budi podložna«, talijanska novinarka i blogerica Costanza Miriano napisala je nastavak namijenjen muškarcima pod naslovom »Oženi ju i umri za nju« koje u hrvatskom prijevodu objavljuje Glas Koncila u biblioteci Svjedočanstva.

U toj knjizi s podnaslovom »Pravi muškarci za žene bez straha« autorica na jednostavan i duhovit način progovara o muško-ženskim razlikama s naglaskom na ulogu muškarca u suvremenoj obitelji.

Vodič i pomoć u braku

Kroz jedanaest poglavlja poziva muškarce da ponovo otkriju svoje specifično poslanje u odnosu prema obitelji, ženi i djeci, kao one koji daju sigurnost, ukazuju put te nesebično stavljaju sebe na drugo mjesto. U tom svakodnevnom »umiranju« i sebedarju skriva se tajna radosti, ispunjenosti i zadovoljstva svakog muškarca.

Miriano u knjizi piše o ljubavi između supružnika, a posebice se osvrće na ulogu otca i njegovu odgovornost u obitelji te pojašnjava što podrazumijeva pod pojmom istinske muževnosti.

Iako pisana iz ženske perspektive, knjiga nije usmjerena isticanju negativnosti drugoga spola, već na činjenicu da uzvišenost oženjenoga muškarca nije i ne može biti odvojena od uzvišenosti njegove žene. Premda naoko provokativan, naslov je utemeljen na riječima sv. Pavla iz poslanice Efežanima u kojoj žene poziva na podložnost (o čemu autorica piše u prvoj knjizi), a muškarcima kaže: »Muževi, ljubite svoje žene, kao što je i Krist ljubio Crkvu i sebe samoga predao za nju!«.

Na dvjestotinjak stranica knjige »Oženi ju i umri za nju« Costanza Miriano piše o ljubavi između supružnika, a posebice se osvrće na ulogu otca i njegovu odgovornost u obitelji te pojašnjava što podrazumijeva pod pojmom istinske muževnosti. Autorica je inspirirana situacijama iz vlastitog života i života prijateljica, pa tako razmišlja o seksualnosti, odgoju te iznosi savjete koji mogu pomoći u zajedničkom životu.

Predstavljanje knjige u Zagrebu i Splitu – 3. i 4. travnja
Na predstavljanje hrvatskog izdanja dviju knjiga Costanze Miriano iz Rima u Zagreb i Split dolazi sama autorica. U Zagrebu će predstavljanje biti u ponedjeljak 3. travnja u 19 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2), a uz autoricu će govoriti: odvjetnik Lovro Badžim i pravnica Irena Nišević. Dan kasnije, u utorak 4. travnja u 20 sati u Splitu u dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa (Zrinsko-frankopanska 19) također se održava predstavljanje knjige i susret s autoricom.
Do boljeg razumijevanja

»Danas se zbog lagodnijeg života i veće dostupnosti svega, gotovo izgubila svakodnevna potreba obitelji za muškarcem i ženom. Trenutci koji čine muškarca većim muškarcem ili ženu više ženom sve su rjeđi i rjeđi. Najgore je to što idol modernog muškarca postaje muškarac koji zapostavlja osnovnu odgovornost prema ženi, a onda sve više tone u svoj svijet neodgovornosti i na kraju nesretan provede život«, piše u predgovoru knjige »Oženi je i umri za nju« Tomislav Debeljak, suprug i otac osmero djece, ističući potrebu takvih knjiga radi boljeg razumijevanja između žena i muškaraca.

Autorica obiju uspješnica Costanza Miriano, rođena u Perugi, živi u Rimu (Italija). Udana je i radosno podložna – tako barem voli reći za sebe – te ima četvero djece s jednim muškarcem koji je ujedno i njezin suprug. Diplomirala je klasičnu filologiju te studirala novinarstvo. Dugogodišnja je novinarka talijanske javne televizije RAI.