KOLIKO VRIJEDI RAD, A KOLIKO ODMOR Praznik – isprazan?

Foto: Shutterstock
»Trčanje« isključivo za poslom i radom ne vodi nikamo, a kamoli zdravu životu. Vrijednosti poput duhovnoga života, lijepoga vremena koje čovjek provodi s obitelju

Odmor je sastavni dio ljudskoga života od dana stvaranja svijeta i čovjeka. I Bog se odmarao, nije li? Odmor, pak, nije isprazan. Odmor je ispunjen osjećajima mira, bezbrižnosti, odmaka od svakidašnjice koja često može biti iscrpljujuća. Tako je važno znati se odmarati!

Odgajali krivo tumačeći

U svijetu današnjice nerijetko se proizvodnost (produktivnost) ističe kao jedino mjerilo dobroga življenja jednoga dana. Produktivan je dan uspješan dan – mnogi će reći. Tko ipak sa sigurnošću može jednolično odrediti što je zapravo produktivnost? Zaraditi novac? Ostvariti dobit? Prodati nešto ili kupiti? Teško je odrediti jer svatko drukčije poima vrijednost stečenoga. Zar nije produktivan dan onaj u kojem je čovjek nekomu pomogao ili upoznao zanimljive ljude od kojih može učiti?

Iza novca ne stoji vrijednost papira, nego talenti, rad, trud, vrijeme, odricanja, obrazovanje pojedinca. Međutim, novac nije svrha samomu sebi

Zašto je mnogim ljudima teško odmarati se bez osjećaja krivnje? Zato što su ih možda tako odgajali krivo tumačeći ultimativnu vrijednost rada, često pod utjecajem raznoraznih sustava iz prošlosti? »Trčanje« isključivo za poslom i radom ne vodi nikamo, a kamoli zdravu životu. Vrijednosti poput duhovnoga života, lijepoga vremena koje čovjek provodi s obitelju, prijateljima ili jednostavno samim sobom ne može zamijeniti rad. Ugodan razgovor na rivi, livadi, uz šetnju oko jezera ili u parku može izliječiti čovjekovu ranjenu dušu i razvrstati njegove pretrpane misli.

40 godina »na arbajtu«

Rad ima svoju neprocjenjivu vrijednost jer označava suradnju u Božjem djelu stvaranja. Novac, također. Iza novca ne stoji vrijednost papira, nego talenti, rad, trud, vrijeme, odricanja, obrazovanje pojedinca. Međutim, novac nije svrha samomu sebi. Koliko ljudi stječu – ne bi li nešto iza njih ostalo!

Komu? Ma sve kuće, stanovi, vikendice, automobili – ne mogu zamijeniti zagrljaj otca koji je proveo 40 godina »na arbajtu« negdje u inozemstvu, zaboravivši kako mu djeca izgledaju i obratno. Stoga: umjereno u radu i umjereno u odmoru i tada će čovjek poput najljepših loza davati urod u skladu s Trsom u koji smo ucijepljeni!