KOLOVOZ NIJE NA GODIŠNJEM Domovina i njezine vrjednote u svako se doba brane i kamerom

Foto: HRT

Dok većina europskih zemalja kolovoz provodi u odmorima i ležernim temama, hrvatski kolovoz, pogotovo kad je riječ o obljetnicama iz Domovinskoga rata, obojen je tužnim sjećanjima. Tako se osmoga mjeseca ove godine navršila 30. godišnjica pogibije glasovitoga snimatelja Hrvatske televizije Gordana Lederera kojega je usmrtio hitac agresorskoga snajperista. No prerano zaustavljanje Ledererova života nije moglo zaustaviti širenje istine o Domovinskom ratu. Na komemoraciji na brdu Čukuru kod Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer ubijen snimajući srpske napade na Pounje, ponovno je istaknuto da njegove snimke i danas svjedoče o herojskoj obrani Hrvatske od srpskoga agresora. Rečeno je ondje da Lederer među svim stradalnicima u Domovinskom ratu zauzima posebno mjesto te je uzor medijskim djelatnicima i svima koji djeluju u javnom prostoru. Lederer, naoružan samo kamerom, svijetu je pokazao kakve je patnje proživljavao hrvatski narod.

Damski odgovor borilačke olimpijke

Velika kolovoška tema bila je i Sinjska alka na kojoj su uz alkare zvijezde bili i hrvatski olimpijci. Njih je u Večernjem listu Dražen Brajdić nazvao najzdravijim uzorima hrvatskoga društva, a primijetio je da je to koliko su cijenjeni pokazala i publika svojim ovacijama. Napisao je da su ozareni i na javne počasti nenaviknuti Matea Jelić, Toni Kanaet i Martin Sinković time dobili i svojevrsni viteški status. Brajdić je kao vrlinu prepoznao njihovo samoprijegorno i udarničko vježbanje te samodisciplinu. Upozorio je i na poruku zlatne Kninjanke Matee Jelić, u duhu: »Svoje ne damo i uzdižemo, a tuđe poštujemo i ne diramo«, to jest na njezino slavljenje »Oluje« i ratnoga puta svoga otca i svih hrvatskih branitelja koje je izazvalo napade u srpskim medijima, posebice tabloidnim. Ona im je damski poručila da ima jako dobre športske prijatelje u Srbiji i da cijeni njihovu olimpijsku pobjednicu, također taekwondoašicu, Milicu Mandić. Pametnomu dosta.

Poticaj za zapošljavanje osoba s invaliditetom

No u kolovozu je bilo i ohrabrujućih vijesti, poput one da je napravljen projekt s ciljem da nezaposlene osobe s invaliditetom lakše dolaze do posla. Novinarka Lidija Kiseljak u Jutarnjem listu opisala je projekt u koji je bilo uključeno 59 dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom koji su bili pripremljeni za tržište rada, što je dovelo do zaposlenja šestero korisnika. Cilj je bio osposobiti ih za zanimanja pomoćni kuhar i čistačica. Kao dodana vrijednost izrađen je priručnik »Mala kuharica«, prilagođen osobama s invaliditetom. Kroz program su korisnici prošli radni trening za određene poslove te su sudjelovali u ciklusu radionica komunikacijskih vještina i radionica informatičkoga osposobljavanja. Opremljen je trening-centar za poslove kuhanja koji će i nadalje poslužiti za provedbu sličnih programa u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO). Možda je najdragocjenije zapažanje da su na početku programa osobe s intelektualnim teškoćama bile sputane, da se nisu snalazile u prostoru, a nakon 15-20 dana osjetila se njihova sloboda.

Dok se vladi spočitava da je zakon kojim se ograničava strano vlasništvo nad poljskim medijima »početak kraja slobode medija«, poljski predsjednik vlade objasnio je da se to radi kako bi se onemogućilo da njihovim medijima zavladaju zemlje poput Rusije i Kine

Kao da su bili zatvoreni, začahureni u četiri zida pa su se u novom okruženju otvorili, rekla je jedna voditeljica radionica.

Francuzi u borbi protiv opušaka

S europskoga kontinenta poticajna je vijest da Francuska kreće u borbu protiv opušaka koji zagađuju okoliš, u zemlji u kojoj je svaki četvrti građanin pušač. Ministarstvo za zaštitu okoliša najavilo je da kreće u borbu protiv milijardi odbačenih opušaka koji zagađuju francuske ulice, parkove i prirodu te je postavilo cilj da se u roku od šest godina za 40 posto smanji količina opušaka koje pušači bacaju posvuda bez razmišljanja. Procjenjuje se da je takvih opušaka oko 23,5 milijardi. Želja je ministarstva zapravo da proizvođači cigareta preuzmu odgovornost jer Zakon o recikliranju i otpadu, koji je izglasan prošle godine, od njih zahtijeva da se brinu o svojim proizvodima i nakon što su potrošeni. Stoga će proizvođači duhanskih proizvoda sudjelovati u provođenju akcije sa 80 milijuna eura godišnje koje će novoformirana institucija dijeliti projektima čiji je cilj uklanjanje opušaka i podizanje svijesti o tome. U planu je distribucija džepnih pepeljara, postavljanje više koševa koji bi bili namijenjeni isključivo za cigarete te uspostavljanje novoga sustava prikupljanja i recikliranja opušaka. Prema posljednjim statističkim podatcima, među stanovnicima Francuske 22,4 posto njih su pušači.

Poljaci žele svoje medije

Tisuće Poljaka izišle su na ulice u 80 gradova u znak prosvjeda protiv novih prijedloga vlade koju optužuju da ograničava slobodu medija. Vladajuća stranka Pravo i pravda donijela je prijedlog zakona kojim se želi spriječiti strano vlasništvo nad medijima. To se u prvom redu odnosi na najpopularniju televizijsku postaju TVN 24 kojoj licencija istječe krajem rujna. Dok se vladi spočitava da je to početak kraja slobode medija i bilo kakva kritičkoga izvještavanja te potpuna kontrola vladajućih struktura nad medijima, poljski predsjednik vlade objasnio je da se to radi kako bi se onemogućilo da poljskim medijima zavladaju zemlje poput Rusije i Kine.