POBJEDNIK 64. PULSKOGA FILMSKOGA FESTIVALA Traganje za svojim putom

»Kratki izlet«
»Kratki izlet«; drama; redatelj: Igor Bezinović; glume: Ante Zlatko Stolica, Mladen Vujčić

Film koji je osvojio »Veliku Zlatnu arenu« i time postao pobjednikom, najboljim filmom 64. pulskoga filmskoga festivala, jest »Kratki izlet« redatelja, suscenarista i producenta Igora Bezinovića, nastao prema motivima istoimena romana Antuna Šoljana.

Ove je godine bilo pet premijera hrvatskih dugometražnih igranih filmova, i to većinom u neovisnoj produkciji. Igor Bezinović već je poznat po svojim dokumentarnim filmovima, posebice dugometražnom dokumentarcu »Blokada«. »Kratki izlet« prvi je njegov igrani cjelovečernji film, kojemu je prethodio kratak igrani film »Vrlo kratak izlet«, također po motivu Šoljanova romana.

Ta izvrsna egzistencijalistička art-drama o potrazi za smislom života, moderna alegorija, suglasje i nadogradnja dokumentarizma i fikcije, apstrakcije i nadrealnoga, primjerenija je art-kinima i pravim filmoljupcima.

Film »Kratki izlet« dobio je i »Zlatnu arenu« za oblikovanje zvuka, i to oblikovatelj Martin Semenčić, za doista jasan i dobar svaki zvuk i šum, tako bitni za ambijentalnost filma, čemu pridonosi i odlična glazba Hrvoja Nikšića. Glumci su amateri, koji ne samo da su se dobro snašli u ulogama, nego su time pridonijeli uvjerljivosti likova.

Radnja filma smještena je u Istru, u sadašnje vrijeme kada mladi rado kampiraju po tamošnjim festivalima, te obogaćena s nekoliko tipičnih istarskih karakteristika poput goveda boškarina, ili susreta sa susjednim riječkim zvončarima. Ta izvrsna egzistencijalistička art-drama o potrazi za smislom života, moderna alegorija, suglasje i nadogradnja dokumentarizma i fikcije, apstrakcije i nadrealnoga, primjerenija je art-kinima i pravim filmoljupcima.

Dva glavna lika su Stola (Stolica) i Roko (Vujčić), prijatelji još iz školskih klupa, koji se povremeno susretnu tijekom ljetnih praznika. Na Rokov poticaj, oni i njihovi festivalski prijatelji, vrlo različitih osobnosti, krenu u potragu za Gradinom, starim samostanom s osobito lijepim freskama. Ali autobus se pokvari pa dio skupine pješice krene dalje…