KUTINSKA UDRUGA UNUK Samozapošljavanje i pomoć drugima

Udruga nezaposlenih u Kutini (UNUK)
Mirjana Lončarić, predsjednica Udruge nezaposlenih u Kutini (UNUK)

Problemi pronalaženja posla bili su povod osnivanju Udruge nezaposlenih u Kutini (UNUK) koja je započela s radom 2012. godine. U Kutini je tada bilo nezaposleno više od 2000 radno sposobnih građana, od čega čak 58 posto žena. Cilj je rada udruge pružanje pomoći u ostvarivanju prava nezaposlenima, osobito ženama iznad 40 godina, samohranim majkama, duže nezaposlenim ženama i ostalim nezaposlenim realizacijom vlastitih i drugih programa/projekata, kako bi se podigla njihova konkurentnost u traženju i dobivanju zaposlenja.

Počelo se s različitim poslovima od kupljenja lišća po gradu kroz javni rad i rad u šumariji na pošumljavanju do raznih radova po OPG-ovima. Na taj način godišnje se zapošljavalo između deset i dvadeset članova udruge. Od 2013. udruga se počela baviti isključivo socijalnim programima jer se vidjelo da postoji potreba za pomoći u socijalnom zbrinjavanju starih, nemoćnih i bolesnih građana, što je istodobno bila prilika za izvor prihoda članovima udruge. Ubrzo je udruga dobila sredstva iz projekta EU-a te otvorila prvi klub za starije osobe u Kutini koji je bio vrijedan 100 tisuća eura. Od 2015. godine UNUK je licencirani pružatelj socijalnih usluga »Pomoći u kući« i za to ima ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tim programom obuhvaćene su razne aktivnosti: organiziranje prehrane (priprema ili nabava te dostava gotovih obroka), obavljanje kućnih poslova, nabava živežnih namirnica, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih kućnih potrepština, čišćenje stambenoga prostora, pomoć u održavanju osobne higijene, zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba kao npr. uređenje okućnice, košnja trave, cijepanje drva, čišćenje snijega. Korisnici usluga koje pruža udruga su stari i nemoćni koji osim pomoći u domu svakodnevno dobiju i po jedan topli obrok, što je pojedinim korisnicima nažalost i jedini topli obrok u danu.

Tijekom proteklih šest mjeseci udruga je obavila 2193 usluge pomoći u kući, od toga je pružila 410 usluga u osobnoj higijeni te 93 ostale usluge. Također je izvršila 4549 dostava toploga obroka, što je u prosjeku oko 758 obroka mjesečno. Udruga je u proteklih šest mjeseci prevalila oko 30 000 km službenim vozilom te oko 12 000 km vlastitim vozilima, što iznosi dnevno i do 200 km. U rad su uključene tri ekipe, a djelokrug je rada područje djelovanja CZSS-a Kutina u okrugu od 30 km – Grad Kutina s okolnim mjestima, grad Popovača s naseljima te općina Velika Ludina s pripadajućima naseljima. Udruga se sada skrbi o 45 starijih, nemoćnih i bolesnih osoba te ima četiri zaposlene ženske osobe, a u radu pomažu i stalna dva volontera s tri povremena volontera po potrebi.