LIJEK KOJI TO NIJE BIO Za spas bolesnika

Francuska biografska drama »150 miligrama« nastala je prema memoarskim knjigama liječnice Irene Frachon, pulmologinje u državnoj bolnici u gradu Brestu, u francuskoj pokrajini Bretanji, gdje je film i snimljen. Ona je otkrila da je uzrok smrti više od dvije tisuće bolesnika lijek mediator od 150 miligrama, koji su uzimali uglavnom dijabetičari da bi smršavjeli, a odobrio ga je državni zavod za lijekove. Krenula je u borbu za istinu, za spas bolesnika, a protiv velike i moćne farmaceutske industrije te cijeloga francuskoga zdravstvenoga sustava.

»150 miligrama« (La fille de Brest); drama; redateljica: Emmanuelle Bercot; glume: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel

Film je snimljen u dokumentarističkom stilu, vrlo je dinamičan i gotovo poput trilera. No valja upozoriti na veoma mučne prizore, i to vrlo duge, operacije srca i obdukcije, što se moglo, pa i trebalo izbjeći, jer stvaraju veliku nelagodu gledateljima. Redateljica i suscenaristica filma glumica je Emmanuelle Bercot, koja ima dosta medicinskoga predznanja jer joj je otac bio kirurg. Istraživanja za film trajala su ipak tri godine.

Glavni lik Irene Frachon utjelovljuje danska glumica Sidse Babett Knudsen, koja je tumači s puno energije, žara i ushita. Njezina kolegu liječnika znanstvenika Antoinea Le Bihana, koji se nakon toga slučaja odselio u Kanadu, glumi Benoît Magimel, također vrlo uvjerljiv u svojoj kolebljivosti i osobnoj nesigurnosti. Naime, Irene je na kraju ostala sama u toj borbi prikupljajući dokaze protiv smrtonosnoga lijeka i protiv sustava koji joj je otežavao i dugo nije priznao pogrješku. Potporu je imala u svojoj obitelji, mužu i djeci, iako im se manje stigla posvetiti u tom razdoblju.

U filmu je prikazano i nekoliko konkretnih tragičnih sudbina bolesnika koji su uzimali taj lijek. Dobra, srčana i plemenita liječnica Irene Frachon primjer je kakvi bi svi liječnici trebali biti.