LIJEPA SLIKA HRVATSKE Ekraniziran »milenijski projekt« hrvatskoga fotografa

»Lijepi i dragi ljudi« (Beautiful Lovely People); hrvatski dokumentarni film; redatelj: Igor Mirković; sudjeluju: Šime Strikoman, Edita Strikoman

Na ovogodišnjem »ZagrebDoxu«, međunarodnom festivalu dokumentarnoga filma koji se od nedjelje 14. do nedjelje 21. travnja održava u Kaptol Boutique Cinema, u svim su programima predstavljena ukupno 102 filma. Na svečanom otvorenju prikazan je gruzijski film »Nasmijana Gruzija« Luke Beradzea s vrlo aktualnom temom o predizbornim obećanjima političara, populizmu i manipulaciji siromašnim stanovništvom. Političar je obećao svima da će im dati napraviti nove zube kada pobijedi. Kako nije izabran, siromašni su ostali – krezubi. Iako je u programu »Happy Doxa«, film je više zapravo upozoravajuća tragikomedija.

Na festivalu ima dosta hrvatskih filmova, a u natjecateljskom je regionalnom programu i dugometražni dokumentarac »Lijepi i dragi ljudi« redatelja i scenarista Igora Mirkovića. To je film o fotografu i snimatelju Šimi Strikomanu i njegovim milenijskim fotografijama, projektu koji se širi i izvan Hrvatske, poticajnim projektima zajedništva, humanosti i dobročinstva, koji su promijenili mnoge živote. Osim prvih arhivskih snimaka, njegov je rad kamerom od 2006. do 2022. godine bilježio vrstan snimatelj Silvestar Kolbas. Film je dramaturški i redateljski veoma dobar. Donosi i razgovore s pojedincima povezanim s projektima, Vodicama, ali i daje pregled promjena i u tehnologiji, i u društvu, i u ljudima. Film nosi naslov prema početnom Strikomanovu obraćanju okupljenim ljudima za snimanje. Milenijske su fotografije uspomene na važne trenutke i događaje, a film je lijepa slika Hrvatske, njezinih ljepota, dobrih ljudi i zajedništva.