»BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA« Jesu li žene ravnopravne?

Bog postoji, njeno ime je Petrunija
»Bog postoji, njeno ime je Petrunija« (God exists, her name is Petrunya / Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija); drama/komedija; redateljica: Teona Strugar Mitevska; glume: Zorica Nusheva, Labina Mitevska

Makedonski film u hrvatskoj koprodukciji zajedno s Francuskom, Belgijom i Slovenijom, »Bog postoji, njeno ime je Petrunija«, redateljice i suscenaristice Teone Strugar Mitevske, svjetsku premijeru imao je u Berlinu gdje je dobio nagradu ekumenskoga žirija. U Puli je dobio »Zlatnu arenu« za režiju u manjinskoj koprodukciji, a u Motovunu nagradu međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI za najbolji film. Finalist je za nagradu LUX Europskoga parlamenta, pa će biti prikazan u svim zemljama Europske unije.

To je drama s elementima crne komedije koja se temelji na istinitu događaju. U makedonskom gradiću Štipu običaj je da na blagdan Bogojavljenja pravoslavni svećenik baci križ u rijeku, koji prema tradiciji izranjaju muškarci. Kaže se da će onaj koji ga dohvati biti sretan godinu dana. U rijeku je 2014. skočila i izronila križ djevojka, što je izazvalo veliko negodovanje i niz problema.

U filmu glavna junakinja Petrunija (Nusheva), nezadovoljna nemogućnošću dobitka posla iako je završila fakultet, spontano skače u rijeku i izranja križ, ali ga želi i zadržati. Slijedi niz neugodnih situacija koje otkrivaju kako se žene u tradicionalnom patrijarhalnom društvu, kao i u Crkvi, ne cijene, niti su ravnopravne s muškarcima. Petrunija ima problema s roditeljima, posebice majkom, a solidarnost i podršku daje joj novinarka (Mitevska). Time se ističe važna uloga medija u otkrivanju problema u društvu i institucijama, a Petrunija postupno pronalazi unutarnju snagu za vlastitu izdržljivost.

Film je dinamičan, ima dobru glumu, režiju, te inteligentne i duhovite dijaloge.