UZ NEUSTRAŠIVOST PREMA MORU Kako prihvatiti gubitak?

Morska iskra
»Morska iskra« (Zeevonk / Sea Sparkle); obiteljska drama; redatelj: Domien Huyghe; glume: Saar Rogiers, Valentijn Dhaenens, Nika Petrović

Dva programa Zagrebačkoga filmskoga festivala, koji se upravo održava, namijenjeni su osnovnoškolcima (KinoKino) i srednjoškolcima (PLUS). Imaju po pet filmova. Prvi je natjecateljski i dječji će žiri odlučiti o pobjedniku, a drugi nije i djelomično je dostupan preko interneta.

Belgijsko-nizozemski film »Morska iskra« iz programa PLUS prikazan je već ljetos u Puli među hrvatskim manjinskim koprodukcijama jer je hrvatski »Nukleus film« pridruženi koproducent. Film je vrlo lijepo snimljen u belgijskom gradu Ostendu na Sjevernom moru. A upravo je more s ribolovom i jedrenjem osnovna odrednica njegova stanovništva.

More, koliko je god lijepo i važno, toliko je katkad izvor tuge zbog pomorskih nesreća koje se odraze na cijele obitelji. Redatelj i njegova sestra, koja je scenaristica filma, u scenarij su utkali i vlastita iskustva jer im je u djetinjstvu umro otac.

U filmu je riječ o 12-godišnjoj Leni koja obožava i more i oca, kao i on nju. On je ribar koji s posadom odlazi u ribolov. Jednom se nije vratio, brod je potonuo, a pravi se uzrok nije našao. Lena to nikako ne prihvaća, kao ni moguću njegovu krivnju. Film vrlo dobro daje karakterizaciju likova nekoliko djece i odraslih koji na različite načine tuguju. Lena vjeruje u golemo morsko biće koje je uzrok nesreće te čini sve da bi dokazala očevu nevinost, uz pomoć prijatelja i neustrašivost prema moru.

Kako prihvatiti gubitak najbližih i koliko dugo to negirati da bi se konačno moglo prepustiti procesu zacjeljivanja, prikazuje Lenin lik. A izvrsno ju je utjelovila Saar Rogiers.