OTOK SPOZNANJA »Osmi povjerenik« – dojmljiv, snažan, slojevit i aktualan

Osmi povjerenik
»Osmi povjerenik«; drama; redatelj: Ivan Salaj; glume: Frano Mašković, Borko Perić, Nadia Cvitanović, Filip Šovagović

Prvi cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Ivana Salaja »Osmi povjerenik«, prilagodba istoimenoga popularnoga i nagrađivanoga romana Renata Baretića iz 2003. godine, ujedno je prva ovogodišnja premijera hrvatskoga filma. To je uistinu izvrstan film u kojem je Salaj vješto režijski i dramaturški isprepleo mnoge epizode s izmišljenoga utopijskoga otoka Trećića i njegovih živopisnih stanovnika, zadržavajući dobar ritam i zanimljivost, tako da ga gledatelj lako i rado prati unatoč trajanju od više od dva sata. Tomu je pridonijela dobra montaža, odlična i uvjerljiva cjelokupna glumačka postava, a posebice izvrsna kamera Slobodana Trninića koja sjajno dočarava i ljepote otoka Brača i mjesta Škripa, gdje se najviše film snimao, i likove u krupnom planu. Glazba Alena i Nenada Sinkauza uklapa se u ozračje toga posebnoga svijeta punoga magičnoga realizma, mjestimice otkačenoga humora i trećićkoga metajezika.

Film je vrlo dojmljiv, snažan, slojevit, aktualan posebice glede političke stvarnosti, dijaspore i trgovine ljudima. Protkan je željom za savršenom suvremenom arkadijom koja mijenja i smiruje čak i one nadmene i posrnule te donosi nježnu ljubavnu priču usprkos mnogim tragičnim događajima.

Naslovni lik, političara Sinišu Mesjaka, odlično tumači Frano Mašković, Ukrajinku Juliju iznenađujuće dobro glumi debitantica Nadia Cvitanović, većinu živopisnih sporednih likova mještana Trećića uvjerljivo i duhovito donose glumci šibenskoga kazališta, ali je ipak najbolji Borko Perić koji maestralno utjelovljuje Tonina Smeraldića, po svemu najbolji i najplemenitiji lik u filmu, koji unatoč vlastitoj tragičnosti isijava najvećom pozitivnošću. On je i pripovjedač trećićanske povijesti, a dio prošlosti prikazan je u duljoj crno-bijeloj sekvenci.