FILM »CODA« ZA OSCARA Potpora i osamostaljivanje

CODA
»CODA« (CODA); drama; redateljica: Sian Heder; glume: Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin, Daniel Durant

Jedan od filmova koji se natječu za Oscara ove godine u kategoriji najboljega filma jest američka neovisna drama »CODA«, u francusko-kanadskoj koprodukciji. Usto ima još dvije oskarovske nominacije, za prilagođeni scenarij i za sporednu mušku ulogu Troya Kotsura, te niz drugih nominacija i nagrada. To je američki prepravak francusko-belgijskoga filma »Obitelj Bélier« iz 2014. godine, redatelja Érica Lartigaua, koji je prikazivan i u Hrvatskoj.

Originalnu ideju dala je Victoria Bedos, a redateljica i scenaristica Sian Heder prilagodila je film američkomu mentalitetu, slobodnijemu govoru i izražavanju likova znakovnim jezikom te smjestila radnju u gradić na moru. Ondje živi obitelj Rossi i bavi se ribarstvom, a prikazan je i problem egzistencije ribara.

I sada je to ponajprije priča o odrastanju u specifičnoj obitelji te s dosta humora, glazbe i pjesama. Naime, riječ je o djevojci Ruby (Jones) čiji su roditelji i brat gluhonijemi, što je i značenje naziva filma CODA – Children of Deaf Adults, a takvi su i glumci tih uloga. Ona jedina čuje, govori i velika im je pomoć i potpora u svakodnevnom teškom ribarskom poslu. Obitelj je vrlo složna i bliska te svako odvajanje teško prihvaćaju.

A Ruby ima poseban dar za glazbu i pjevanje pa uz pomoć profesora glazbe (Eugenio Debez) i školskoga kolege Milesa dobiva poduku i priprema se za prestižan Berklee College of Music. Tada nastaje nedoumica i u njoj, i u roditeljima i u bratu, hoće li im i dalje biti potpora bez svojih želja ili će oni poduprijeti nju i svatko se osamostaliti na najbolji način…