UZ BRITANSKO-AMERIČKI FILM »NAVIJAČICE« Ispunjenost u trećoj dobi

Navijačice
»Navijačice« (Poms); drama/komedija; redateljica: Zara Hayes; glume: Diane Keaton, Jacki Weaver, Phyllis Somerville, Rhea Perlman

Ljudi u kasnim godinama svoje mjesto sve više dobivaju u igranim filmovima, i to posebice žene. Da i tada život ima smisla, radosti, ostvarenja snova, hobija, prijateljstava i zajedništva filmovi zorno prikazuju, pa se tako drama miješa s blagom komedijom koja katkad postaje crna, a humora ne nedostaje. Ima i bolesti te razmišljanja i priprema za smrt, ali optimizam i vedar duh protagonistica ostaje do kraja, a dirljivost i suosjećanje se povećavaju. Usto, filmovi donose i veoma potreban međugeneracijski odnos, posebice u obitelji i rodbini, ali i izvan njih.

Takav je i britansko-američki film »Navijačice« redateljice i suscenaristice Zare Hayes, britanske redateljice zapaženih dugometražnih filmova. Gledateljima će biti i zabavan i dirljiv, a posebice se ističe cijeli niz dobrih i poznatih glumica koje u njemu ne samo utjelovljuju likove, nego i same izvode sve plesne i ostale koreografske nastupe.

Riječ je o skupini žena koje stanuju u prekrasno uređenu domu za umirovljenike, i to u zasebnim kućama. Ondje se doseljava glavna junakinja Martha (Keaton), koja zna da je u terminalnoj fazi bolesti, ali time ne želi opterećivati druge. Sama se i priprema za nov, neobičan način odlaska, koji izbjegava klasične sprovode. U domu ima puno raznih aktivnosti, no ona se odlučuje osnovati klub navijačica jer to nije ostvarila u mladosti.

Skupine navijačica tipičan su američki način plesnoga podržavanja odabrane športske ekipe, ali one odlučuju navijati za sebe. Pripreme i natjecanje navijačica u kasnijim godinama donosi niz problema, nerazumijevanja bližnjih, ozljeda, ali njihov vedar i hrabar duh, iskreno prijateljstvo, volja i dovitljivost, sve nadvladavaju…