VIŠESLOJAN OBITELJSKI FILM O različitim civilizacijama

Putovanje jednog princa
»Putovanje jednog princa« (Le voyage du prince); animirani film; redatelj: Jean-François Laguionie; glasovi: Enrico Di Giovanni, Thomas Sagols, Celia Rosich

Jubilarni 30. svjetski festival animiranoga filma, Animafest Zagreb, održava se od 28. rujna do 3. listopada. Iako se morao proljetos odgoditi, donosi sada bogat program, ali bez natjecateljskoga programa dugometražnih animiranih filmova. No dva su ipak duga crtića u popratnom Obiteljskom programu, a potom dolaze u kina. To su francusko-luksemburški »Putovanje jednog princa« i francusko-talijanski »Slavna invazija medvjeda na Siciliju«.

Redatelj »Putovanja jednog princa« istaknuti je francuski animator Jean-François Laguionie (1939.). Njegovi su filmovi dosad više puta prikazani na Animafestu, a u Zagrebu je bio 2017. kada se natjecao tada njegov najnoviji film »Louise na obali«.

U »Putovanju jednog princa«, koji je bio prikazan i na Motovunskom filmskom festivalu, Laguionieju je suredatelj Xavier Picard, suscenaristica Anik Leray, a donekle je nastavak njegova filma iz 1999. »Le château des singes« (Dvorac majmunâ). To je vizualno lijep umjetnički film, prekrasno oslikan većinom nježnim pastelnim bojama, donekle u poznatu snolikom redateljevu stilu. Likovi antropomorfnih majmuna vrlo su stilizirani, a ostale životinje i biljke teže realističnosti. Sve prati ugodna glazba Christophea Hérala.

Iako je film za cijelu obitelj, svatko će ga razumjeti na svojoj razini zbog višeslojnih bajkovito-alegorijsko-filozofskih razina. S jedne strane to je alegorija o suvremenom svijetu, različitim civilizacijama i istraživačkoj akademskoj zajednici, a s druge jednostavna pustolovna bajkolika priča bliska djeci.

Stari princ Laurent nasukao se nakon pomorske nesreće na nepoznatoj obali. Otkrio ga je mladi Tom, kojega su pak udomili neobični znanstvenici. Laurent i Tom postaju prijatelji na putu k slobodi…

IZVORGlas Koncila br. 40/2020.
Prethodni članakDUGOGODIŠNJI PISAC OSVRTA U GLASU KONCILA Između povijesti, glazbe i graditeljstva – Lojzo Buturac
Sljedeći članakPrilika br. 10/2020