DOKUMENTARAC »GLASNIJE OD ORUŽJA« Pjesma kao oružje

»Glasnije od oružja« (Louder than guns); dokumentarni film; redatelj: Miroslav Sikavica; sudjeluju: Zrinko Tutić, Vera Svoboda, Miroslav Lilić

Hrvatski dugometražni dokumentarni film »Glasnije od oružja« redatelja i scenarista Miroslava Sikavice, nastao u nezavisnoj producentskoj kući »Factum«, premijerno je prikazan na Motovunskom filmskom festivalu, a sada je u kinima diljem Hrvatske.

Sikavica je ponajprije uspješan dokumentarist, a njegov kratkometražni igrani film »Zvir« osvojio je niz nagrada od Cannesa do Grand prixa na ovogodišnjim Danima hrvatskoga filma i nagrade »Oktavijan« Hrvatskoga društva filmskih kritičara. On je prvi koji fenomenu glazbe i nebrojenih domoljubnih pjesama koje su nastale uoči i u početku Domovinskoga rata pristupa na istraživačko-filmski način, i to upravo u dokumentarcu »Glasnije od oružja«.

Teško i turbulentno ratno vrijeme iznjedrilo je i drukčije načine borbe osim oružja, bomba, zrakoplova i bitaka. Postojao je i propagandni medijski »rat« ispunjen nizom domoljubnih budnica koje su poticale branitelje, davale nadu stanovnicima Hrvatske, isticale mir i slobodu. Javna Hrvatska radiotelevizija bila je njihov naručitelj i producent, a mogle su se čuti na svim njenim programima. Tomu su se odazvali brojni znani i neznani glazbenici koji su sudjelovali i na mnogim dobrotvornim koncertima, ali i išli braniteljima na bojišnice. Najpoznatija pjesma bila je »Moja domovima« u izvođenju Hrvatskoga banda aida.

Film vrlo zanimljivo i dinamično donosi svjedočanstva sudionika, dijelove pjesama, ali i upozorava i na istodobno »crno« glazbeno tržište pjesama nepoznata podrijetla, a sva zaključivanja, tumačenja i prosudbe ostavlja gledateljima. No postavlja sudionicima i važno pitanje: A danas? Kako bi sada postupili? Odgovori su najtužniji dio, ali nažalost istinita stvarnost.