FILM O ELVISU Glazbena legenda

Elvis
»Elvis« (Elvis); drama / biografski / glazbeni film; redatelj: Baz Luhrmann; glume: Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge

O velikom američkom pjevaču Elvisu Presleyju (1935. – 1977.), koji je još za života postao glazbena legenda i neokrunjeni kralj rock’n’rolla, premda je pjevao i gospel i blues i pop-pjesme te kao dječak počeo pjevati u crkvenom zboru, istaknuti australski redatelj i scenarist Baz Luhrmann snimio je istoimeni američko-australski film. Luhrmann je poznat po dosadašnjim velikim glazbenim spektaklima, filmovima kojima je dominirala upravo glazba i raskošna produkcija. Takav je i »Elvis«, s vrlo dobrom fotografijom i često podijeljenim ekranom s puno »sličica«, dobrom kostimografijom i scenografijom, vizualno dojmljiv, ali katkad pretjeran i na rubu kiča.

Najbolja je od svega gluma Austina Butlera koji izvrsno utjelovljuje Elvisa i čak pjeva. Pjesama ima puno, a postoji izvedba i samoga Elvisa. Svim tim najviše će biti zadovoljni ljubitelji toga pjevača.

Film je i biografski, ali učinjen je odabir koji katkad ne odgovara stvarnosti. Prikazan je Elvisov život iz perspektive njegova menadžera Toma Parkera, kojega ipak pretjerano maniristički utjelovljuje Tom Hanks. No Parker nije imao posve pozitivnu ulogu u Elvisovu životu, nego više manipulativnu uz financijsko iskorištavanje i ograničavanje nastupa i turneja izvan SAD-a. Prikazan je Elvisov obiteljski život, odnos s roditeljima, suprugom Priscillom, tuga zbog gubitaka, nesnalaženje u poslovnim ulaganjima te društveno-političko okruženje šezdesetih. Najbolji je bio kada je pjevao, a glumio je i u brojnim glazbenim filmovima, nevelike kakvoće, ali pamtljivih pjesmama.