DRAMA »PALO LIŠĆE« Što ljubav može učiniti?

»Palo lišće« (Kuolleet lehdet); drama; redatelj: Aki Kaurismäki; glume: Alma Pöysti, Jussi Vatanen

Ovogodišnji 25. Motovunski festival nadjenuo si je ime Cinehill, jer brdo filmova povezuje dva mjesta održavanja. Počeo je u Motovunu, a nastavio se u Gorskom kotaru na brdu Petehovcu. Odabrane filmove prikazuje i u gradovima uz more, a završnica je u zagrebačkoj Laubi potkraj kolovoza. Dodijeljene su nagrade za dugometražne filmove. Nagrada filmskih kritičara udruge FIPRESCI pripala je bugarskomu filmu »Blagina pouka«. Pobjednik festivala, prema odluci službenoga žirija, jest kanadski film »Jezero Falcon«.

Festival u Motovunu otvorio je finski film »Palo lišće« glasovitoga redatelja Akija Kaurismäkija. Zanimljivo je da je i prvo izdanje Motovunskoga festivala otvoreno Kaurismäkijevim filmom, »Juha« iz 1999. godine. Tako se krug zatvorio, od prvoga do posljednjega izdanja u Motovunu.

»Palo lišće« drama je u karakterističnom autorskom stilu Akija Kaurismäkija. On u svojim filmovima bilježi život običnih siromašnih ljudi u Finskoj, njihove egzistencijalne i poslovne probleme te društvene nepravde. To radi s mnogo topline i humanosti, dosta melankolije kada su posrijedi njihovi privatni životi, malo apsurdnosti i crnoga humora, a fotografija je najčešće tamnoga kolorita. Za »Palo lišće« dobio je nagradu žirija u Cannesu, a tematski se nastavlja na dosadašnju radničku trilogiju.

U Finskoj su vrlo popularne karaoke. Zato su mjesto susreta dvaju usamljenih likova, Anse i Holappa, koji žude za ljubavlju, imaju problema s poslom, a on usto i s alkoholom. I kino je mjesto susreta i prilika za metafilmske poveznice. Međutim, ljubav katkad može donijeti pozitivne promjene…