TRI DJETETA, DVA ZAVRŠETKA Noćna dadilja

Tully
»Tully« (Tully); drama; redatelj: Jason Reitman; glume: Charlize Theron, Mackenzie Davis, Ron Livingston, Mark Duplass 

Već treći zajednički uradak uspješnoga redateljsko-scenarističkoga para jest drama s blagim humorom »Tully«. Redatelj je Kanađanin Jason Reitman, čiji je otac Ivan Reitman također uspješan redatelj komedija, a Amerikanka pod pseudonimom Diablo Cody odlična je scenaristica vrlo originalnih filmskih priča s posebno dobrim, iskričavim i životnim dijalozima. Prvi film im je najuspješniji i najbolji, »Juno«, koji je osvojio mnogo nagrada, uključujući i Oscara za izvorni scenarij, a drugi je »Mlađa punoljetnica« (Young Adult). Uvijek se bave međuljudskim odnosima, i to ponajprije u obiteljima s osobama koje vrlo kasno dozrijevaju. Srednjoškolsko mladalačko vrijeme je ono koje najteže prerastaju jer je prepuno bezbrižne zabave. Glumačke ekipe su uvijek jako dobre.

U filmu »Tully« tema je vrlo ozbiljna, majčinstvo u današnje doba, u situaciji kada se ima troje djece, od kojih je jedno novorođenče, a nema rodbine koja bi mogla pomoći. Iscrpljene i nenaspavane majke jedva izdržavaju sve obveze, a muževi rade. U scenarij je Diablo Cody unijela i autobiografska iskustva.

Oskarovka Charlize Theron glumi 40-godišnju Marlo koja je upravo rodila treće dijete, a dvoje starijih su vrlo zahtjevni i »mušičavi«. Muž Drew (Livingston) dobar je i brižan, ali zbog posla vrlo odsutan. Njezin brat Craig (Duplass) pomaže joj tako što joj šalje dadilju Tully (Davis), mladu djevojku koja će se noću skrbiti za novorođenče da bi se Marlo mogla naspavati. Iako u početku sumnjičava, Marlo se sprijateljuje s Tully i u razgovorima se vraća u bezbrižno mladalačko doba. Jedne večeri su izašle na piće u grad…

Završni dio filma od izričitoga realizma svakidašnjice prelazi u magični realizam i uvodi nadrealne elemente. Upravo oni pokazuju dva moguća završetka, jedan tragičan i jedan sretan.