LIST POZNAT OD DAVNINA Lovor protiv kašlja i probavnih teškoća

Foto: Shutterstock | Lovor

Lovor (lat. Laurus nobilis) od davnina se upotrebljavao kao začin, ali i kao lijek, ponajprije zbog svojega protuupalnoga djelovanja. Od lovora se mogu pripremiti čaj, ulje, sirup, tinktura ili mast. U listu lovora nalaze se mnoge hlapljive aktivne komponente kao što su á-pinen, ß-pinen, mircen, limonen, linalool, metal-kavikol, neral, á-terpineol, geranil-acetat, eugenol i kavikol. Poznato je da ti spojevi djeluju protuupalno, kao analgetik (protiv bolova), ali i kao spazmolitik (sredstvo koje smanjuje grčeve glatkih mišića). Zbog toga se lovorov list primjenjuje kod mišićnih bolova i grčeva, a povoljno djeluje na probavu. Lovorov list upotrebljava se za smirivanje nelagode u želudcu i nadutosti. Upotrebljava se i kod gubitka apetita, smiruje simptome iritabilnoga kolona (nadraženih crijeva), a enzimi iz lovorova lista olakšavaju probavu proteina iz hrane. Čaj od lovorova lista odličan je kao lijek protiv svih vrsta kašlja, i suhoga i mukoznoga, jer djeluje umirujuće na sluznicu grla i dušnika.

  • Eterično ulje lovora blago djeluje protiv bakterija, ali vrlo snažno protiv gljivica, rabi se u farmakološkim pripravcima za tretman gljivica na noktima koje se teško liječe.
  • Linalool iz lovorova lista pomaže u smanjenju hormona stresa i opuštanju organizma.
  • List lovora sadrži fitonutrijent partenolid, koji može smanjiti upalu i iritaciju ako se lokalno nanese na područja bolnih zglobova ili ona zahvaćena artritisom.
  • Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.
  • Tanini koje sadrži lovorov list djeluju protiv proljeva.
  • Konzumacija pripravaka od lovora ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.