LISTAJ, LIPO STARA Lipanjski »tonik«

Foto: Shutterstock | Lipa

Lipa (lat. Tilia) i posebno njezini cvjetovi vrlo su ljekoviti jer sadrže velik broj biološki aktivnih tvari, uključujući flavonoide i fitoseptike koji su učinkoviti u smanjenju upala i podizanju imuniteta. Čaj od lipe vrlo je učinkovit kod bolesti dišnih putova, posebno za umirenje intenzivnoga kašlja, jer sadrži sluz koja oblaže sluzokožu dišnih putova i na taj način sprječava dodatni nadražaj na kašalj. Stoga je cvijet lipe čest sastojak u sredstvima protiv kašlja. Lipa sadrži p-kumarinsku kiselinu, koja ima snažna diuretska svojstva, odnosno potiče znojenje i izlučivanje mokraće. Tako djeluje na izlučivanje štetnih tvari iz organizma, ali i na sniženje krvnoga tlaka. Zbog toga se čaj od lipe upotrebljava za bolesti kod kojih se pojavljuje povišena temperatura za poticanje znojenja i povećavanje otpornosti na infekcije. Cvijet lipe poznat je po umirujućem djelovanju na živčani sustav te se preporučuje kod nesanice.

  • Lipa ima antispazmolitički učinak, što je pripisano djelovanju fenolnih spojeva i floroglukinola. Zbog toga ima opuštajući učinak na glatke mišiće, što pomaže kod bolova u želudcu, crijevima i mjehuru, u menstrualnim bolovima i glavoboljama.
  • Zbog protuupalnih svojstava lipa se upotrebljava kao oblog kod iritacija i alergijskih upala kože. Čaj od cvjetova lipe koristi se za izradu kozmetičkoga leda tako da se ulije u kalupe i smrzne. Kozmetički led rabi se za njegu kože lica kod prišteva i upaljene kože.
  • Iscijeđeni sok od svježih cvjetova lipe pomaže u odstranjenju sunčanih pjega.
  • Od lipine kore pravi se aktivni ugljen koji se upotrebljava u liječenju bolesti želudca i crijeva koje su prouzrokovane infekcijom, ali i kod drugih stanja (npr. ubod insekata) kod kojih je važno ukloniti otrove iz tijela.
  • Neki sastojci u čaju od lipe mogu imati kardiotoksična svojstva (štetno djelovanje na srce) pa kronični srčani bolesnici trebaju biti oprezni u njegovoj upotrebi.
  • Budući da može izazvati pospanost, nakon uzimanja lipe treba izbjegavati vožnju automobila. Moguće su interakcije sa sedativima te s lijekovima i biljkama koji snižavaju krvni tlak.
  • Ne postoji dovoljno znanstvenih informacija o djelovanju čaja od lipe tijekom trudnoće i dojenja pa se zbog toga preporučuje oprez.