LISTOPADSKI »MAK« Od Male Terezije do Šimuna!

IGROKAZ UZ MISIJSKU NEDJELJU
Tko je misionar i što radi?
ZA ZLO SE NIKAD NE MOLI!
SVETI OD MALIH NOGU
Kako je djevojčica Terezija stigla do Afrike
UZ DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Obiteljski Očenaš kao zahvala Bogu
UZ PRIČU I SLIKU NA NEDJELJNU MISU
Koje su razlike i sličnosti bambusa i paprati
EVANĐELIST KOJI JE BIO I SLIKAR
Je li i »Gospa Trsatska« Lukino djelo?
»VJEROISTRAŽITELJI« OTKRIVAJU
Kruh za tijelo i duh!
RUBRIKE ZA BUDUĆE PRVOPRIČESNIKE
Male provjere velike vjere
SLIKOPRIČA O SLUŽBENICI BOŽJOJ
»Mima – mama malenima«

Prošle godine u listopadskom »Maku« predstavljen je prilog za vjeroučenike nižih razreda osnovne škole naziva »Vjeroistražitelji«, koji – evo – već slave prvi rođendan! A od ove su školske i vjeronaučne godine, zahvaljujući odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom je »Mak« postao nastavno pomagalo u školskom vjeronauku, već krenuli i u školu. A s njima i svi vjeroučenici od 1. do 4. razreda, koje simpatični ilustrirani likovi – »Klara i Ivan« – vode u nove vjeroistražiteljske pustolovine, do doživljaja ljepote kršćanske vjere u razrednom zajedništvu, na satovima vjeronauka. I nadalje, u (n)ovoj školskoj i vjeronaučnoj godini, »Vjeroistražitelji« djeci donose slikovite i maštovite zadatke, dodatno obogaćene digitalnim sadržajima, kojima se jednostavno može pristupiti putem tiskanoga izdanja »Maka«, mobitelom, ili putem mrežne stranice vjeronauk.glas-koncila.hr.

I redovite rubrike listopadskoga izdanja donose mnoštvo novoga i zanimljivoga. Uz Svjetski dan misija »Mak« podsjeća na priliku da se zahvali našim misionarima za sve što čine za bližnje i za Isusa. Molitvom, pismom, darom ili izvođenjem igrokaza »Tko je misionar i što radi?«, pa tako i širu zajednicu podsjetiti na važnost misijske nedjelje. Za nedjelju – najvažniji dan posvećen Bogu i obitelji – u odlazak na svetu misu postat će još radosniji uz zgode i pouke nadahnute evanđeoskim tekstovima, koje donosi rubrika »Uz priču i sliku na nedjeljnu misu«. »Teta Veronika« daje upute za izradu originalnoga »puta krunice«; »Blaž« objašnjava kako se prave hostije; a »Marta« u svom dnevniku prepričava muke s Tonijem, s kojim je trebala izraditi razredni plakat za Dan zahvalnosti za plodove zemlje.

Na stranicama novoga »Maka« čitatelje dočekuju i posebni »listopadski prijatelji« – brojni svetci i svetice čiji su spomendani u listopadu: Sveta Mala Terezija u lijepoj pjesmici, a njezina velika imenjakinja iz Avile »priča« o tome kako je kao mala djevojčica »krenula u Afriku«. O sv. Franji Asiškome više je sadržaja, od njegova primjera kako moramo ljubiti sve stvorove i prirodu oko nas do »Isusovih rana« koje je nosio na rukama. Evanđelist Luka svojim imenjacima »otkriva« da je bio i slikar, a sveta Faustina Kowalska te pape Ivan Pavao Drugi i Ivan Dobri »dočekuju« znatiželjne čitatelje u zagonetkama! I tako, sa svetima, »Mak« korača sve do kraja mjeseca, do apostola Šimuna i Jude Tadeja, tako da »makovci« mogu uskliknuti da su cijeloga mjeseca bili u dobrom društvu!