LJEKOVITA UTJEHA U HLADNIJIM DANIMA Trputac – saveznik u borbi protiv kašlja

Uskolisni trputac

Uskolisni trputac, muški trputac (lat. Plantago lanceolata), poznat je u pripravcima sirupa protiv kašlja koji se mogu kupiti u ljekarnama. Među najvažnijim je ljekovitim svojstvima trputca protubakterijsko djelovanje jer sadrži spojeve koji su učinkoviti protiv stafilokoka, streptokoka, klostridije – bakterije odgovorne za kožne infekcije, gnojne angine, ali i za brojne druge infekcije. Bakteriostatsko i baktericidno djelovanje trputca najviše se povezuje s iridoidnim glikozidom aukubinom koji djeluje protiv različitih bakterija, a ujedno štiti tkivo jetara. Ta se biljka često upotrebljava u suvremenoj fitoterapijskoj praksi kod upala sluznica usne šupljine, ždrijela i dišnih putova. Zbog sadržaja sluzi kojih ima oko 2 – 6,5 posto trputac je izvrstan pomagač u iskašljavanju sekreta, no učinkovit je i u smirivanju suhoga i nadražajnoga kašlja. Klinička istraživanja pokazala su pozitivan učinak i kod spastičkoga i nespastičkoga kroničnoga bronhitisa i astme.

  • U narodnoj medicini sok od trputca upotrebljava se kod upala crijeva, probavnih smetnja, upale želudčane sluznice i čira na želudcu.
  • Svježe iscijeđeni sok upotrebljava se kod upala mjehura i hemeroida s krvarenjem i iritacijom.
  • Sok od trputca djeluje na smanjenje upale desni i protiv afta.
  • Sok iz svježih listova trputca ili smrvljeni listovi rabe se za obloge koji sprečavaju nastanak oteklina i svrbeži od uboda kukaca.
  • Neka su istraživanja pokazala da žvakanje lista trputca ili pijenje čaja može smanjiti želju za nikotinom pa je sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja.