GRČKO SJEME NE OSTAJE DUŽNO Piskavica pridonosi smanjenju masnoća i šećera u krvi

Piskavica (Trigonella foenum graecum, lat.)
Foto: Shutterstock | Piskavica

Piskavica (Trigonella foenum graecum, lat.), grčko sjeme, ljekovita je biljka koja se od davnina upotrebljava kao dodatak hrani, ali i zbog svojih višestrukih terapeutskih svojstava čije se sjemenke i listovi upotrebljavaju kao lijek za razne bolesti. Utvrđeno je da sjeme piskavice sadrži različite vrste alkaloida, flavonoide te saponine s visokom koncentracijom od 4,63 g na 10 g. Sjemenke piskavice također sadrže više od 10 mg flavonoida po gramu sjemena, kao i manju količinu hlapljivih ulja.

Terapeutska korist piskavice u liječenju mnogih zdravstvenih problema dokazana je u brojnim kliničkim ispitivanjima u kojima su potvrđene njezine hipoglikemijske (smanjenje šećera u krvi) i hipolipidemijske karakteristike (smanjenje masnoća u krvi). Međutim, točan mehanizam djelovanja piskavice u stvaranju toga učinka još uvijek nije poznat. Piskavica se tradicionalno upotrebljavala u narodnoj medicini kod kataralnih upala gornjih dišnih putova zbog velikoga sadržaja sluzi. Osim toga upotrebljavala se i za poticanje laktacije (lučenje mlijeka) u dojilja. Danas se sjeme piskavice najviše upotrebljava kod teškoća s probavom i u preparatima za tretmane mršavljenja.

  • Visok sadržaj vlakana koji se nalazi u prahu ili sjemenkama piskavice pomaže u regulaciji probave kod opstipacije (zatvora stolice) i smanjenju žgaravice
  • Želatinozna tekstura sjemenki piskavice ima lokalni učinak u smirivanju iritacije kože uzrokovane ekcemom
  • Ekstrakt sjemenki piskavice primjenjuje se u kozmetici za poticanje rasta kose jer utječe na prokrvljenost vlasišta
  • Preparati piskavice korisni su za detoksikaciju organizma i poboljšanje imuniteta
  • Osobe koje uzimaju lijekove za sniženje šećera u krvi trebaju biti oprezne kod uzimanja piskavice