PARAZITSKA LJEKOVITA IMELA Ljekoviti sastojci u vršnim listovima i grančicama

Foto: Shutterstock | Imela

Imela (Viscum album, lat.), ljekovita je biljka čiji ekstrakt sadrži različite aktivne biološke tvari poput polifenola, flavonoida, alkaloida, triterpena i amina koji imaju antioksidativna, protuupalna, protutumorska i protuvirusna svojstva. Bobice imele ne smiju se jesti jer su otrovne, a ljekoviti sastojci sadržani su u vršnim listovima i grančicama. Iako se rabi u narodnoj medicini za liječenje kardiovaskularnih poremećaja, epilepsije, neplodnosti, hipertenzije, artritisa te kao sedativ, ekstrakti imele primjenjuju se kao pomoćna sredstva u liječenju bolesnika s tumorom. Lektini su glavna skupina kemikalija izoliranih iz imele za koje je potvrđeno citostatsko djelovanje (zaustavljanje rasta stanica tumora). Osim njih, citostatsko djelovanje imaju i viskotoksini i triterpeni koji su izolirani u imeli. Iz cijele biljke koja je ubrana sa stabla smreke, bora, jele ili jabuke proizvodi se ekstrakt koji je baza za komercijalno dostupne lijekove poput Isorela, Helixora, Eurixola i slično koji su dostupni na tržištu kao pomoćna terapija u liječenju raka i primjenjuju se u injekcijama koje daje isključivo liječnik.

  • Imela jača imunosni sustav, olakšava bolove i smanjuje nuspojave kemoterapije.
  • Među brojnim je pozitivnim učincima imele i njezino ljekovito djelovanje kod autoimunih bolesti te antimikrobno djelovanje.
  • Preparate od imele ne smiju upotrebljavati trudnice i dojilje.
  • Preparati od imele ne smiju se primjenjivati zajedno s lijekovima za srce.
  • Autentično istarsko jako alkoholno piće poznato pod nazivom biska proizvodi se namakanjem lišća i grančica imele u alkoholnoj bazi s dodatkom meda ili bez njega.