LJEKOVITI UČINCI KAKAOVCA Prirodni saveznik srca i mozga

Kakaovac (Theobroma cacao, lat.)
Foto: Shutterstock

Kakaovac (Theobroma cacao, lat.) stablo je iz čijega se zrna proizvodi kakao koji je vrlo bogat izvor bioaktivnih spojeva s dokazanim antioksidativnim, kardioprotektivnim, neuroprotektivnim i metaboličkim učincima. Njegova umjerena konzumacija, osobito u obliku tamne čokolade s visokim udjelom kakaa (70 posto i više), može biti vrijedan dio uravnotežene prehrane i pridonijeti očuvanju zdravlja, uz poštovanje individualnih ograničenja i kontraindikacija. Glavne bioaktivne tvari te biljke uključuju polifenole (posebno flavanole poput epikatehina, katehina i proantocijanidina), metilksantine (teobromin, kofein), masne kiseline (stearinska, oleinska i palmitinska) te biogene amine (serotonin, dopamin, triptamin).

Flavanoli su ključni nositelji antioksidativnoga djelovanja kakaovca, neutralizirajući slobodne radikale i smanjujući oksidativni stres koji je povezan s razvojem kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i metaboličkih bolesti. Brojna su istraživanja pokazala da redovita konzumacija pripravaka s visokim udjelom flavanola može poboljšati endotelnu funkciju (unutarnju površinu krvnih žila) i cirkulaciju na periferiji tijela. Teobromin, dominantni alkaloid u kakaovcu, olakšava disanje širenjem dišnih putova te može pridonijeti poboljšanju raspoloženja i boljoj sposobnosti koncentracije, pamćenja i brzine razmišljanja.

Dobro je znati…

• Ljekoviti učinci kakaovca odnose se na čiste ili minimalno prerađene pripravke kakaa bogate flavanolima, a ne na komercijalne čokolade s visokim udjelom šećera i masti, koje mogu poništiti potencijalne koristi.
• Redovita konzumacija tamne čokolade s visokim udjelom kakaa povezuje se s poboljšanjem moždane perfuzije i neurovaskularne funkcije, kao i s potencijalnim smanjenjem rizika od kognitivnoga pada u starijoj dobi.
• Unatoč brojnim pozitivnim učincima, kakaovac može imati i nuspojave. Zbog sadržaja metilksantina (posebno teobromina i kofeina) pri konzumaciji veće količine može se javiti nervoza, nesanica, tahikardija (ubrzano lupanje srca) ili probavne tegobe poput žgaravice.
• Kakaovac sadrži oksalate, zbog čega se ne preporučuje u velikim količinama osobama s bubrežnim kamencima.
• U pojedinaca sklonih migrenama konzumacija čokolade može potaknuti napadaj, što se pripisuje sadržaju biogenih amina i njihovu učinku na krvne žile mozga.