Kakaovac (Theobroma cacao, lat.) stablo je iz čijega se zrna proizvodi kakao koji je vrlo bogat izvor bioaktivnih spojeva s dokazanim antioksidativnim, kardioprotektivnim, neuroprotektivnim i metaboličkim učincima. Njegova umjerena konzumacija, osobito u obliku tamne čokolade s visokim udjelom kakaa (70 posto i više), može biti vrijedan dio uravnotežene prehrane i pridonijeti očuvanju zdravlja, uz poštovanje individualnih ograničenja i kontraindikacija. Glavne bioaktivne tvari te biljke uključuju polifenole (posebno flavanole poput epikatehina, katehina i proantocijanidina), metilksantine (teobromin, kofein), masne kiseline (stearinska, oleinska i palmitinska) te biogene amine (serotonin, dopamin, triptamin).
Flavanoli su ključni nositelji antioksidativnoga djelovanja kakaovca, neutralizirajući slobodne radikale i smanjujući oksidativni stres koji je povezan s razvojem kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i metaboličkih bolesti. Brojna su istraživanja pokazala da redovita konzumacija pripravaka s visokim udjelom flavanola može poboljšati endotelnu funkciju (unutarnju površinu krvnih žila) i cirkulaciju na periferiji tijela. Teobromin, dominantni alkaloid u kakaovcu, olakšava disanje širenjem dišnih putova te može pridonijeti poboljšanju raspoloženja i boljoj sposobnosti koncentracije, pamćenja i brzine razmišljanja.


















